RECEPT za kolač koji je zaludeo svet: Napravite ukusni KRONAT!

Pekar Dominik Ansel morao je nedavno da zaštiti ime svog kolača koji su počeli da kopiraju širom Amerike. Sve je počelo kada je pekar pokušao da napravi neku novinu i eksperimentisao sa ukusima i oblicima. Tako je nastao kronat (cronut).

Kolač koji je izazvao histeriju nije ni krofna ni kroasan, ali je spoj obe čuvene poslastice, lisnatog francuskog testa i u ulju prženog krofna testa, kremastog punjenja i slatke glazure.

Za kronat je potrebno:

 

– Za testo vam treba: 3/4 šolje (250 ml) toplog mleka, 1 kašika suvog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).

– A za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 do 2 kašike mleka, pavlake ili vode.

Priprema:

U većoj posudi pomešajte mleko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmešajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dosipajte i nešto više od 2 šolje brašna mešajući testo nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.

Premestite testo u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu umutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.

Kada se testo ohladilo, presipajte ga na sto na koji ste stavili brašno i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite testo puterom i presavijte na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.

Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo levu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte testo blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponovite još 2 puta da biste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, ukupno treba da ponovite postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima, ostavite testo ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.

Nakon toga, vaše testo je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrežite u krofne.

U dubokoj šerpi dobro zagrejte ulje, da bude vrelo (kao kada pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obe strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.

Ređajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv – pomešajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.