RECEPT za kondenzovano mleko: Kako da ga napravite brzo i lako

Kondenzovano mleko se sve češće pojavljuje u receptima za ukusne slatkiše i poslastice, međutim kod nas se teško nalazi, zbog čega mnoge domaćice pribegavaju pravljenju ovog mleka u kućnoj varijanti.

Kondenzovano mleko je zapravo mleko sa manjim sadržajem vode, odnosno dobija se isparavanjem vode iz mleka. Zbog toga ima gušću strukturu i bogat, kremast ukus.

Moguće je naći različite recepte za pripremu kondenzvanog mleka, od onih koji su laki i brzi, do onih složenijih koji nešto duže traju. Predstavljamo vam dva najpopularnija recepta za pravljenje kondenzovanog mleka kod kuće sa kojima ne možete da omanete.

Kondenzovano mleko – 1 varijanta

Za brzu i laku pripremu kondenzovanog mleka, trebaće vam:

• 2 i 1/3 šolje mleka u prahu
• 1 i 1/2 šolje šećera
• 3/4 šolje ključale vode
• 80 g putera, iseckanog
• malo ekstrakta vanile

Pomešajte ključalu vodu i seckani puter i mešajte dok se puter ne istopi. Zatim sve sastojke sipajte u blender i mutite dok ne dobijete glatku masu, oko 1 do 2 minuta. Ukoliko vam je previše gusto, dodajte još ključale vode po želji. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi do tri dana.

Kondenzovano mleko – 2 varijanta

Za laku, ali malo dužu pripremu kondenzovanog mleka biće vam potrebno:

• 1 i 1/2 šolje punomasnog mleka
• 1/2 do 2/3 šolje šećera
• 3 kašike putera
• malo ekstrakta vanile

U šerpici sa debelim dnom ili šerpi za kuvanje na pari promešajte mleko i šećer i zagrevajte na umerenoj temperaturi. Čim para počne da se diže sa mleka, dodatno smanjite temperaturu dok se šećer potpuno ne istopi, a zatim smanjite na najmanju temperaturu. Cilj je da se količina mleka u šerpi smanji na pola, za šta je potrebno otprilike dva sata krčkanja na najmanjoj vatri. Zatim dodajte puter i vanilu, dobro promešajte i ostavite mleko da se ohladi, pa ga sipajte u zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru.