Svi volimo ledene kocke, ali ovakve još niste jeli.

 

Kora:

4 ili 5 celih jaja, zavisno koliko su krupna
100 gr kristal šećera
80 gr brašna
20 gr kakaoa
5 gr praška za pecivo
 
Krem:

1 litar mleka
80 gr gustina (skrob, nišesta)
80 gr brašna
200 gr kristal šećera
250 gr margarinaSirup
250 ml vode
100 gr kristal šećeraGlazura
200 gr čokolade za kuvanje
5 kašika ulja
 

Priprema:

Belanca sa šećerom penasto ulupati pa dodati jedno po jedno žumance uz mućenje.

Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve izmešati žicom ili varjačom.

Pleh dimenzija 30 x 20 cm premazati tanko uljem i posuti brašnom.

Istresti celu smesu i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa smanjiti na 180. KOd nas se peklo 22 minute.

Dok se peče kora umutiti brašno, gustin i šećer sa 200 – 300 ml mleka, a ostatak staviti da provri.

Kada mleko provri razmućene suve sastojke u mleku zakuvati i mešato dok se sve ne zgusne.

Skloniti sa vatre, prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti da se hladi.

Kada se prohladi promešati pa vratiti foliju.

Kora i fil se ohlade u isto vreme.

prokuvati 2 – 3 minute vodu i šećer za sirup i vrelim sirupom zaliti koru u plehu.

Ostaviti da se hladi.

Ulupati penasto margarin ( sobne temperature ) pa mu dodati pola fila i sve umutiti, pa dodati ostatak fila i opet umutiti.

Preko kore naneti ceo fil i lepo poravnati.

Na paru staviti čokoladu da se otopi i kada bude otopljena do pola dodati ulje i mešati.

Preliti preko fila čokoladu, prodrmati tepsiju levo – desno i gore – dole pa ostaviti u frižider da se sve stegne.

Kolač izvaditi pre služenja 10 – 15 minuta da čokolada otpusti, da može lepo da se seče.