RECEPT za najjednostavniju varijantu torte ŠPANSKI VETAR

Torta
Pixabay.com

Ukusna, lagana i sočna, ova torta je omiljena mnogim sladokuscima. Njena priprema je obično komplikovana i duga, ali uz ovaj recept moći ćete da obradujete svoje ukućane bez mnogo muke.

 

Potrebno je:

Za kore:

– 8 belanaca,
– 500 g šećera,
– 2 kašike sirćeta,
– 100 g seckanih oraha.

Za fil:

– 8 žumanaca, 
– 200 g šećera ,
– 5 kašika brašna,
– ½ l mleka,
– 250 g margarina,
– 100 gmlevenih oraha,
– 100 g seckanih oraha.

Za ukrašavanje:

– 100 g listića badema.

Način pripreme:

1. Umutiti 4 belanca sa 250 g šećera i 1 kašikom sirćeta. Dodati 50 g seckanih oraha i promešati.

2. Masu staviti u pleh postavljen pek papirom i sušiti jedan i po sat na 100 stepeni. Napraviti još jednu ovakvu koru.

3. Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno i kuvati u mleku. Kad se fil skuva i ohladi, dodati jedan penasto umućen margarin i mlevene i seckane orahe.

4. Filovati prvu koru polovinom fila, staviti drugu koru i završiti filom. Posuti je listićima badema i nežno utapkati da se sjedine sa filom.

5. Tortu posuti prah šećerom.