Jedino što može da nas zagreje u ovim hladnim zimskim danima su kuvano vino i kuvana rakija
Nema te kuće u kojoj se bar jednom u toku zimene skuva rakija ili vino. Naravno, poznato je da nas to najefikasnije ugreje u ovim hladnim zimskim danima.
Naravno da postoji više načina da se naprave ova dva napitka, ali mi vam donosimo dva najbolja recepta.
KUVANO VINO
Sastojci:
Crno vino
Šećer
Voda
Kranfilić, cimet, pomorandža ili suva šljiva
Recept:
U kafenu džezvu stavite dve – tri kašičice šećera ( prema sopstvenom nahođenju) sačekajte da se se šećer karamelizuje i primi žućkastu boju. Zatim dodajte crno vino i malo vode. Dok se kuva dodajte karanfilić i sklonite sa vatre. Umesto karanfilića možete da stavite krišku pomorandže, suvu šljivu ili cimet.
KUVANA RAKIJA
Sastojci:
Rakija
Šećer
Voda
Recept:
Stavite kašiku – dve u džezvu, sačekajte da se šećer karamelizuje, a zatim dodajte rakiju i vrlo malo vode. Sačekajte da provri.
Ostaje vam da skuvate ove napitke i da u društvu uživate u zimskim čarolijama.