RECEPTI: Napravite libanski pita-hleb sa svežim povrćem i soču piletinu, toliko je jednostavno da ga i deca pripremaju!

Radionica „C klub malih kuvara“, u kojoj ručak zajedno spremaju deca i roditelji, po treći put je održana u školi kuvanja „Il Primo”. Deca su uz nadzor i pomoć profesionalnog kuvara i roditelja, naučila da pripremaju pileće belo meso, uz specijalni papir za prženje „Sočno iz tiganja", koji je toliko jednostavan za upotrebu da su se „mali kuvari“ lako snašli s pripremom piletine. Pripremili su i libanski pita-hleb sa svežim povrćem, a kao dodatak - mešani pire od paškanata i krompira, mešanu zelenu salatu sa rotkvicama, pečenim susamom, šargarepom i vinegret dresingom.

 

Rezultati istraživanja Nestlé istraživačkog centra u Lozani ukazali su da uključivanje dece u pripremu obroka pomaže u razvijanju zdravih navika u ishrani. Istraživanje je pokazalo da ukoliko se deca uključe u pripremu obroka, i ukoliko se hrana servira na maštovit način, veće su šanse da će se deci hrana svideti, a to se pokazalo i na našim radionicama – deca su sa ponosom pojela sve što su pomogla pripremiti.

Kompanija Nestlé osnovala je „C klub malih kuvara“ sa ciljem da roditeljima ponudi inspiraciju i savete za pripremu balansiranih porodičnih obroka koje na zabavan i kreativan način mogu pripremati zajedno sa svojom decom i u vlastitom domu.

Ove recepte su dečica pripremala na prethodnoj radionici:

PILETINA „SOČNO IZ TIGANJA”

Potrebni sastojci:

– Pileći file 200gr

– 1 kom „Sočno iz tiganja” po Vašem ukusu

Priprema:

Pileći file isečen na debljinu do 2 cm ubaciti u papir „Sočno iz tiganja”. Tiganj zagrejati na srednjoj vatri oko 3 minuta i nakon toga peći meso sa papirom na tiganju po 5-7 minuta sa svake strane.

 

LIBANSKI PITA HLEB SA SVEŽIM POVRĆEM

Potrebni sastojci:

– 1 pakovanje libanskog pita hleba bez aditiva

– Glavica zelene salate

– 1 kisela pavlaka

– sveže povrće po izboru

Priprema: 

Sveže povrće po izboru (tikvica, paprika, krastavac, šargarepa, kupus…) naseckati ili narendati na sitno.

Blago zagrejati libanski pita hleb i namazati slojem pavlake, pa na njega složiti iscepkani list zelene salate i sitno povrće npr naribanu šargarepu i kupus. Urolati, pričvrstiti čačkalicom pa naseći na medaljone i tako ih služiti uz meso.

 

PIRE OD PAŠKANATA I KROMPIRA

Potrebni sastojci:

– 400g korena paškanata, oljuštenog i naseckanog na kockice

– 100g krompira oljuštenog i naseckanog na kocke

– 50g putera

– 50ml neutralne pavlake za kuvanje

– So, biber

Priprema: 

Paškanat i krompir kuvati do trenutka kada viljuška lako može da uđe u njih, ali ne da bude prekuvan.

Ocediti ih od vode i ostaviti da još malo isparavaju kako bi što više vlage izašlo. Posle par minuta staviti u blender sa ostalim sastojcima i izblendirati dok se ne dobije fina kremasta struktura.