RECEPTI: Predlozi za ukusan ručak sa roštilja za 1. maj (FOTO)

Praznik rada većina ljudi provodi u prirodi sa porodicom i prijateljima. Tradicionalno se roštilja, a mi vam donosimo četiri predloga za ukusan ručak.

Rebra u pikantnoj marinadi

Sastojci:

2,5 kg svinjskih rebara

četiri kašike mlevene paprike

dve kašike čilija u prahu

dve kašike mlevenog kima

dve kašike smeđeg šećera

kašika origana

kašika mlevenog crnog bibera

kašika mlevenog crnog bibera

kašika mlevenog belog bibera

dve kašike soli

šolja sirćeta

šolja vode

šolja soja-sosa

šolja vorčester-sosa

Priprema:

Svinjska rebra oprati, osušiti, iseći na komade i staviti u veću posudu. Pomešati sve sastojke za marinadu, pa dobijenu smesu utrljati u rebra. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Meso zatim izvaditi iz marinade, dobro ocediti, pa peći na roštilju. Tokom pečenja rebra premazati preostalom marinadom.

Pastrmka na žaru

Sastojci:

četiri pastrmke

100 g suve slanine

veza peršuna

150 g kajmaka

dva čena belog luka

so, biber

Priprema:

Ribu oprati i očistiti. Unutrašnjost napuniti slaninom, protisnutim belim lukom i peršunom. Posoliti i pobiberiti, pa zatvoriti čačkalicama. Pastrmku premazati uljem, pa peći na roštilju po desetak minuta s obe strane. Pastrmku na kraju preliti rastopljenim kajmakom.

Krilca u marinadi od đumbira i meda

Sastojci:

20 pilećih krilaca

sok i kora dve pomorandže

kašika meda

150 ml soja-sosa

kašika mlevenog đumbira

maslinovo ulje

so, biber

Priprema:

Iscediti pomorandžu i izrendati koru, pa sjediniti sa soja-sosom, medom, đumbirom i belim lukom. Posoliti, pobiberiti, pa ubaciti krilca i marinirati ih dva, tri sata. Nakon toga krilca ocediti, pa peći na roštilju dok ne dobiju lepu boju. Marinadu sipati u šerpu, staviti na roštilj i kuvati dok ne počne da se zgušnjava. Preliti preko krilaca i poslužiti.

Domaće kobasice

Sastojci:

kilogram mlevene svinjetine

500 g mlevene junetine

20 g soli

20 g mlevene paprike (ljute ili slatke)

dva čena belog luka

200 ml vode

10 metara jagnjećih creva

Priprema:

Sjediniti svinjsko i juneće meso, dodati so i mlevenu papriku, pa sve dobro zamesiti. Beli luk iseckati što sitnije, pa ga dodati u meso zajedno s vodom. Ponovo dobro zamesiti, pa puniti jagnjeća creva. Kobasice zaseći nožem na nekoliko mesta, pa peći na roštilju ili pržiti u tiganju na malo vrelog ulja.