Praznik rada većina ljudi provodi u prirodi sa porodicom i prijateljima. Tradicionalno se roštilja, a mi vam donosimo četiri predloga za ukusan ručak.
Rebra u pikantnoj marinadi
Sastojci:
2,5 kg svinjskih rebara
četiri kašike mlevene paprike
dve kašike čilija u prahu
dve kašike mlevenog kima
dve kašike smeđeg šećera
kašika origana
kašika mlevenog crnog bibera
kašika mlevenog crnog bibera
kašika mlevenog belog bibera
dve kašike soli
šolja sirćeta
šolja vode
šolja soja-sosa
šolja vorčester-sosa
Priprema:
Svinjska rebra oprati, osušiti, iseći na komade i staviti u veću posudu. Pomešati sve sastojke za marinadu, pa dobijenu smesu utrljati u rebra. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Meso zatim izvaditi iz marinade, dobro ocediti, pa peći na roštilju. Tokom pečenja rebra premazati preostalom marinadom.
Pastrmka na žaru
Sastojci:
četiri pastrmke
100 g suve slanine
veza peršuna
150 g kajmaka
dva čena belog luka
so, biber
Priprema:
Ribu oprati i očistiti. Unutrašnjost napuniti slaninom, protisnutim belim lukom i peršunom. Posoliti i pobiberiti, pa zatvoriti čačkalicama. Pastrmku premazati uljem, pa peći na roštilju po desetak minuta s obe strane. Pastrmku na kraju preliti rastopljenim kajmakom.
Krilca u marinadi od đumbira i meda
Sastojci:
20 pilećih krilaca
sok i kora dve pomorandže
kašika meda
150 ml soja-sosa
kašika mlevenog đumbira
maslinovo ulje
so, biber
Priprema:
Iscediti pomorandžu i izrendati koru, pa sjediniti sa soja-sosom, medom, đumbirom i belim lukom. Posoliti, pobiberiti, pa ubaciti krilca i marinirati ih dva, tri sata. Nakon toga krilca ocediti, pa peći na roštilju dok ne dobiju lepu boju. Marinadu sipati u šerpu, staviti na roštilj i kuvati dok ne počne da se zgušnjava. Preliti preko krilaca i poslužiti.
Domaće kobasice
Sastojci:
kilogram mlevene svinjetine
500 g mlevene junetine
20 g soli
20 g mlevene paprike (ljute ili slatke)
dva čena belog luka
200 ml vode
10 metara jagnjećih creva
Priprema:
Sjediniti svinjsko i juneće meso, dodati so i mlevenu papriku, pa sve dobro zamesiti. Beli luk iseckati što sitnije, pa ga dodati u meso zajedno s vodom. Ponovo dobro zamesiti, pa puniti jagnjeća creva. Kobasice zaseći nožem na nekoliko mesta, pa peći na roštilju ili pržiti u tiganju na malo vrelog ulja.