RECEPTI: Tri deserta za najslađi božićni ručak (FOTO)

Savršena božićna trpeza ne može da prođe bez omiljene poslastice. Za pripremu ovih kolača nije potrebno puno vremena, a vi i vaši najmiliji uživaćete u slatkom ukusu.

Kako biste pripremili jedan od ova tri kolača, ne treba vam više od sat vremena. Iznenadite svoje ukućane i uživajte u najradosnijem prazniku.

Napomena: Lava kolač i Čizkejk možete da pripremite i dan ranije, kako bi se kolači lepo stegli u frižideru.

SUFLE

Sastojci:
– jedan margarin (250 grama)
– 200 grama čokolade za kuvanje (najbolje je Menaž)
– četiri jaja
– 160 grama šećera
– 120 grama brašna
– kalup za mafine

Priprema:

Na pari istopiti margarin i čokoladu. Posebno umutiti jaja sa šećerom, i na kraju dodati brašno. U tu smesu dodati istopljenu čokoladu i sve dobro izmešati.

U kalup za mafine sipajte smesu, pritom nemojte da punite do vrha, jer će se tokom pečenja smesa podići.

U zagrejanoj rerni, pecite kolače 6-7 minuta, na 250 stepeni. Sufle možete da služite uz sladoled.

Foto: Foter/AlleyesonJenny/photo on flickr

ČOKOLADNI LAVA KOLAČ

Sastojci:
– 20 grama maslaca + kakao za premazivanje kalupa
– 100 grama tamne čokolade
– 100 gama maslaca
– jedna do dve kašičice likera od narandže
– jedna kašičica izrendane narandžine korice
– 100 grama šećera
– dva jaja
– dva žumanceta
– 100 grama brašna
– pet posudica zapremine 150 ml (mogu poslužiti i šolje za čaj ili bilo šta što može da ide u rernu)

Priprema:

Pripremljene posudice namažite maslacem i stavite ih u zamrzivač da se maslac stegne, a potom svaki kalup pospite kakaom, a višak kakaa istresite.

Čokoladu grubo naseckajte i stavite u činijicu. Dodajte joj maslac i sve zajedno otopite na pari, dodajte liker i koricu narandže pa ostavite 10-ak minuta da se ohladi. U međuvremenu umutite jaja, žumanca i šećer mikserom dok smesa ne postane bleda i penušava.

Umešajte brašno, a zatim u nekoliko navrata dodajte otopljenu čokoladu. Prilikom svakog dodavanja čokolade, smesu dobro umutite.

Kad je smesa glatka i ujednačena, ravnomerno je podelite u pripremljene kalupe, a zatim stavite u zamrzivač na najmanje 20 minuta pre pečenja. Smesa bez problema može i prenoćiti u zamrzivaču. Što se duže hladi, to će kolač biti bolji. Napravite ga dan ranije ili tokom jutra i ubacite u pećnicu 15 minuta prije posluživanja. Pre pečenja ne morate odmrzavati već smrznutu smesu, samo je ubacite u rernu, ali vreme pečenja produžite za 5 minuta.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kolačiće pecite 10 do 12 minuta (u zavisnosti od jačine pećnice i veličine kalupa), odnosno dok se na površini ne formira korica, a biskvit ne počne da se odvaja od kalupa. Pečene kolače ostavite da miruju minut ili dva, a potom ih izvadite iz kalupa, odnosno prevrnite na tanjire. Lava kolač možete da poslužite uz sladoled od višnje ili nekog drugog voća, po želji.

Foto: Foter/Andrea Goh/photo on flickr

ČIZKEJK

Sastojci:
– 300 grama mlevene plazme
– 70 grama od putera
– oko 150 ml mleka
– jedna kašika šećera u prahu
– jedna kisela pavlaka
– 100 ml slatke pavlake
– tri želatina
– 250 grama sira (najbolje krem sir, kajmak, ili Ella sir)
– 13 kašika šećera
– jedno pakovanje smrznutog voća (jagode, maline ili višnje)
– pola čaše vode (oko 100 ml)

Priprema:

Kora: Otopiti puter na sobnoj temperaturi i umešati sa mlevenim keksom, dodati mleko i pet kašika šećera. Smesu lepo rasporedite u kalup za kolač (najbolje okrugli, koji ćete obložiti papirom za pečenje), i stavite u frižider da se stegne (ne manje od pola sata)

Beli fil: Na početku prvo spremite jedan želatin, prema uputstvu na kesici.
Staviti da se kuva 100 ml mleka i sedam kašika šećera. Kada se šećer istopi, dodati kiselu i slatku pavlaku, na kraju sir i sve lepo promešati da se sjedini, na tihoj vatri. U smesu dodati želatin, koji ste pripremili na početku, i sve brzo promešati da ne provri. Skloniti sa vatre, a kada se malo ohladi, preliti preko kore i vratiti u frižider.

Crveni fil: I ovde prvo spremite dve kesice želatina prema uputstvu na kesici.
Pola čaše vode i šest kašika šećera staviti u sud i kuvati na vatri dok se šećer ne istopi. Zatim sipajte zamrznuto voće i kuvati dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju dodajte želatin, sve lepo promešati i skloniti sa vatre. Kada se fil prohladi, sipajte preko kolača i vratite u frižider da se stegne.

Potrebno je da kolač bude u frižideru najmanje pet sati, kako bi se lepo stegao.

Foto: Dnevno.rs

Uživajte u slatkim poslasticama i srećan Božić!