RECEPTI: Tri jednostavna recepta sa bananama

Banane su jednostavne za jelo, odlične za kuvanje i imaju mekan, kremast, tropski ukus. Sezona banana je od januara do aprila, ali ovo voće je dostupno u supermarketima tokom cele godine.

Kada birate banane, idealne su one koje su potpuno žute, sa ponekom braon pegom. Izbegavajte one sa većim flekama. Banane možete čuvati i po nekoliko dana u frižideru.

1) HLEB SA BANANOM

POTREBNO JE:

120 grama putera, 200 grama šećera, dva velika jajeta, 180 grama brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, 250 grama izgnječenih banana, 125 ml kisele pavlake, 1 kašičica ekstrakta vanile, 60 grama iseckanih oraha.

FIL OD KREM SIRA

Da napravite fil od krem sira, izmiksajte u činiji 170 grama krem sira, vrlo malo soli i pola kašičice ekstrakta vanile. Kada se hleb ohladi isecite ga horizontalno na dva dela. Špatulom razmažite krem sir na donje parče i onda ga poklopite drugim delom. Isecite i servirajte.

PRIPREMA:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Izmažite puterom modlu za hleb. U činiju stavite šećer i puter koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi i izmiksajte da bude lagano i vazdušasto. Dodajte jaja i izmiksajte da se sjedine sastojci. Potom, u drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte u miks sa puterom i izmiksajte da se sjedini. Dodajte u istu smesu izgnječene banane, kiselu pavlaku i vanilu, koje ćete takođe izmiksati. Ubacite iseckane orahe u smesu i onda sve prelijte u modlu za hleb. Pecite u rerni oko sat i deset minuta. Pustite da odstoji desetak minuta, pa izvadite hleb iz modle i pustite da se ohladi.

2) ŠEJK OD BANANE I OVSA

POTREBNO JE:

25 grama ovsenih pahuljica, 125 ml nemasnog jogurta, 1 banana isečena na tri dela, 115 ml mleka, 2 kašičice meda, na vrh kašičice mlevenog cimeta.

PRIPREMA:

U blender stavite ovas, jogurt, bananu, nemasno mleko, med i cimet. Izmiksajte dok smesa ne postane ujednačena. Servirajte hladno.

3) PALAČINKE SA PRŽENIM BANANAMA I ČOKOLADOM

POTREBNO JE:

125 grama brašna, 2 kašičice šećera, malo soli, 150 ml mleka, 2 jajeta, 1 i po kašika putera, 3 banane, 1 kašika braon šećera, 55 grama istopljene čokolade.

PRIPREMA:

U činiji, pomešajte brašno, šećer i so. Napravite rupu u centru. Dodajte mleko, jaja i 1 kašičicu putera. Izmiksajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i držite smesu u frižideru oko sat vremena.

Da bi održavali palačinke toplim zagrejte rernu na 120 stepeni i stavite papir za pečenje. Palačinke pripremajte klasično u tiganju u koji ćete naliti na malo ulja tek toliko smese da pokrije dno. Pecite dok ivice na postanu hrskave, a potom okrenite i pecite i drugu stranu. Sve palačinke koje su gotove stavljajte u rernu da bi ostale tople.

Potom u drugom tiganju zagrejte 1 kašičicu putera, dodajte iseckane banane i braon šećer. Pecite uz povremeno mešanje dok banane ne dobiju braonkastu boju, oko 3 minuta. Napunite palačinke topljenom čokoladom i prženim bananama i preklopite na četvrt.