Hrono ishrana oličenje je zdravog života, brige o duhu i telu. Ukoliko još niste probali ovaj vid ishrane, predlažemo da ovog vikenda to učinite.
Hrono kuvarica Ana Ćubela, idejni tvorac sajta Hrono Kuhinja (hronokuhinja.rs) preporučuje vikend-meni: doručak, ručak, večera i dezert.
Probajte, pa nam javite kako vam se dopalo!
DORUČAK:
* Ovo je naš predlog za ovaj vikend, a više inspiracije možete da portažite OVDE.
450 grama brašna (ja sam koristila pšenično integralno)
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
1 kašika maslinovog ulja
220 mililitara mlake vode
šaka maslina
svež ruzmarin
U činiju stavite brašno, so, prašak za pecivo i iseckan ruzmarin (jedna grančica). Sve dobro promešate, napravite bunar u smesi i dodate ulje i vodu. Umutite kašikom koliko možete a zatim izručite na pobrašnjenu ploču i domesite. Ali ne preterano, tek da bude homogeno testo. Ako ga preradite, biće mnogo tvrdo kada se ispeče.
Rastanjite rukom veknu u obliku diska i dodate iseckane masline.
Zatim rukama vratite ivice testa prema sredini, okrenete loptu i ušuškate rukama.
Zatim uzmete varjaču i dršku utisnete u testo tako da napravite prvo četvrtine, a zatim šestine ili osmine.
Prebacite na pleh koji ste ugrejali zajedno sa rernom i pospete brašnom.
Peče se 35 minuta na 200 ili 220 stepeni, zavisi od rerne.
Kada je gotovo, hleb uvijte u mokru krpu na 10 minuta, da korica malo omekša.
Detaljnije o načinu pripreme i dodatnim savetima možete pročitati OVDE.
RUČAK:
Junetina u crnom vinu i pire od tikvica i karfiola
1, 5 kilogram junetine
Meso isečete na komade, ili zamolite mesara da vam to uradi, kao što ja najčešće radim. Stavite ga u posudu, zalijete ga crnim vinom, i to dobro. Ja sam stavila barem 500 mililitara. U to sam dodala nekoliko grančica sveže majčine dušice, nekoliko čena belog luka, smrvljenog nožem, biber u zrnu.
Ostavite da se marinira preko noći.
Sledećeg dana prvo na malo ulja propržite meso koje ste izvadili iz marinade i prosušili ga malo na papiru (MARINADU NE BACAJTE).
Kada meseo postane braon sa svake strane (vatra treba da bude jača da meso ne bi počelo da se kuva, kao i širi sud) izvadite ga napolje i u tom ulju propržite krupnije sečen luk. Kada on bude gotov, vratite meso i sipate marinadu unutra. Takođe, dodate još malo i bujona, junećeg. So, naravno. Smanjite vatru i pustite da se krčka nekoliko sati.
U jelo, takođe, možete dodati i malo paradajz sosa.
Kada bude gotovo, sos će se smanjiti i postati gust, a meso će se raspadati.
U celoj priči postoji samo jedna mana, a to su celi začini, koje nije prijatno zagristi. Posebno majčinu dušicu čiji listići od termičke obrade postanu oštriji.
Naše mame i bake su to rešavale tako što su začine stavljale u gazu i nju vezivale. Tako da puste sve radosti u jelo, a da začine na kraju možete lako da izvadite. Sigurna sam da sada ima neka kutijica da se kupi za to, ali me mrzelo da tražim.
Uz ovakav gulaš najbolje ide pire, a pošto krompir nije poželjna namirnica, idealno je napraviti pire od karfiola i tikvica. Skuvaju se i samelju sa začinima. Vodite računa da ne upiju previše vode, da pire ne bude vodenast.
Detaljnije o načinu pripreme i dodatnim savetima možete pročitati OVDE.
VEČERA:
Zelena salata, kelj, masline, mlad luk i grilovana piletina.
Začini: morska so, beli luk u prahu, maslinovo ulje i sok limuna.
Piletina je kupljena na putu do kuće, žurilo se. Ali dobro je znati da može i tako. Bez lepinje, bez priloga, samo belo grilovano pileće meso. A kod kuće je dodato sve ostalo.
Detaljnije o načinu pripreme i dodatnim savetima možete pročitati OVDE.
DEZERT:
Palačinke od heljde sa malinama i čokoladom
Napraviote smesu od heljdinog brašna – recept OVDE.
Umutite slatku pavlaku a u nju dodajte 20 kapi stevije.
Stavite šlag u palačinku, maline, a zatim i čokoladu od 70 odsto kakaoa, koju ćete pre toga rastopiti sa puterom. Kada zaklopite palačinku, ponovite postupak.
Detaljnije o načinu pripreme i dodatnim savetima možete pročitati OVDE.