RECEPTI ZA 1. MAJ: Najbolja jela s roštlja, pogodna i za dijabetičare!

Počnite na vreme, pripremite se i na vreme nabavite roštilj, ogrev, meso, piće, povrće, sportske rekvizite i ostale potrepštine za ludo i nezaboravno uživanje u prvomajskom roštiljanju i provodu u prirodi! Ovi recepti će vam upotpuniti ugođaj, možete lako da ih pripremite, a pogodni su i za dijebetičare!

Piletina marinirana u tekili

 

Potrebni sastojci: 

– 1 pileće belo meso (oko 400 g),

– 1 limeta,
– 0,5 dl tekile (ako nemate tekilu koristite neku finu domaću rakiju),
– 1 kašikica meda,
– 1 sveža crvena ljuta paprika,
– 2 kašike maslinovog ulja,
– 1 grančica svežeg ruzmarina,
– so i biber po ukusu.

Priprema:

U staklenu činiju narendajte koru i iscedite sok jedne limete. Dodajte tekilu, med, ulje, iseckani ruzmarin, so i biber i sve dobro izmešajte.

Piletinu istanjite čekićem za meso i stavite u činiju sa pripremljenim tekila sosom, tako da svako parče mesa bude premazano.

Ostavite meso da odstoji u frižiteru, najbolje je da to bude preko noći. 

Kada krenete ujutru na izletište, ne zaboravite vaše unapred pripremljeno meso.

Pecite na jačoj vatri sa svake strane po 2-3 minuta i okrenite samo jednom, kako bistre dobili lepe “roštilj šare” na mesu.

Kao prilog uz ovako pečeno meso, idealan je kuvani (ili još bolje pečeni na roštilju) kukuruz šećerac, krompir, paradajz i naravno sveži crveni ili crni luk, jer kakav je to roštilj bez luka?

Savršena riba sa roštilja

 

Ribi pre stavljanja na roštilj ne treba neka posebna priprema, jednostavno je očistite, osušite, zarežite par puta sa obe strane, dobro posušite papirnim ubrusima, namažite maslinovim uljem i to je to.

Stariji ljudi iz primorskih krajeva ribu pre pečenja ne sole, da se ne bi raspala i okreću je samo jedanom.

Ribu za vreme pečenja možete premazivati grančicom ruzmarina koju ste natopili maslinovim uljem da bi ostala sočna i ukusna.

Ukoliko želite intenzivnije ukuse, ribu napunite začinskim travama i limunom za vreme pečenja. Možete staviti grančicu ruzmarina, timijana, bosiljka, sve po ukusu.

Kako ćete znati da je riba pečena? Lako, čim se meso polako počne da se odvaja od kičmene kosti možete da je skinete s roštilja.

Mladi krompir na roštilju

 

Potrebni sastojci:

– mladi krumpir

– sol

– vegeta

– crvena paprika

– začinsko bilje

Priprema:

I za ovaj recept je potrebna prethodna priprema!

Mladi krompir operite i skinite mu ljusku, gde ne ide, oljuštite ga. Isecite na kolutove oko pola cm (do 1 cm) debljine. Skuvajte krompir u slanoj vodi – do pola.

Dobro ocedite, i stavite minut da se malo prosuši.

Pospite sa malo crvene paprike (na vrh kašičice), malo vegete, soli i začinskim biljem koje volite. Lagano izmešajte, dodajte malo ulja.

Krompir je spreman za roštilj.

Pecite ga na roštilju odmah iza mesa, sa obe strane dok dobije lepu zlatnu boju.

Prijatno!