PREDLOG MENIJA ZA BADNJI DAN: Uz ove recepte vaši ukućani će želeti uvek da poste (RECEPT)

Trpeza
Pixabay.com

Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić. Tada se unosi Badnjak i porodica se okuplja uz posnu trpezu. Ukoliko vam nedostaje ideja šta biste mogli da pripremite za svoje voljene, predlažemo vam da probate nešto malo drugačije, a veoma ukusno.

 

Doručak

Umesto uobičajenog doručka koji se sastoji od hleba i džema, probajte da obradujete svoje voljene posnim palačinkama, ukusne su, brzo se prave i sa njima nećete ni primetiti da postite.

Posne američke palačinke

Potrebno je:

– 2 šolje brašna,

– 1 kesica praška za pecivo,

– 1/3 šolje smeđeg šećera,

– 1/2 kašičice soli,

– 1,5 šolja sojinog, bademovog ili kokosovog mleka.

Način pripreme:

Pomešajte sve suve sastojke u dubljoj činiji pa dodajte biljno mleko po izboru i dobro izmešajte tako da dobijete glatku smesu. U međuvremenu zagrejte tiganj koji se ne lepi, tako da ne morate da koristite ulje, pa sipajte malo po malo smese, tako da oblikujete male, debeljuškaste palačinke. Pecite dok se ne pojave balončići sa gornje strane pa okrenite i pecite još koji minut.

Kao premaz možete da koristite topljenu čokoladu za kuvanje, džem, biljni šlag ili voće, napravite kombinaciju koja vam se najviše dopada i uživajte.

 

Ručak

Uvek možete da ispečete ribu na gril tiganju, u rerni ili u krajnjem slučaju da otvorite konzervu, ali ovi riblji paketići sa ukusnim sosom od pomorandže će biti obrok zbog koga će vaši ukućani da poližu prste.

Bela pomorandža

Potrebno je:

– 4 oslića (ili druge ribe po ukusu),

– 4 šargarepe,

– 2 tikvice,

– 2 crvene paprike,

– limunov sok,

– malo vegete,

– aluminijumska folija.

Za sos:

– 3 mlada luka (ili 1 manji praziluk)

– 160 ml pomorandžinog soka,

– 1 kašika kore pomorandže,

– 1 kašičica gustina,

– 2 kašike vode.

Način pripreme:

U veće komade aluminijumske folije postavite ribu, filete ili celu, očišćenu ribu, i iseckanu šargarepu, papriku i tikvice. Posuti ribu sa malo vegete i limunovim sokom, pa uviti sve zajedno u paketić. Umotati i ostatak ribe na isti način, pa peći u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.

U međuvremenu u šerpicu stavite seckan mladi luk, prodinstajte ga blago na kašici vode, pa dodajte pomorandžin sok i narendanu koru pomorandže. Kuvajte 3 do 4 minuta pa dodajte gustin razmućen u dve kašike hladne vode. Mešajte dok se blago ne zgusne pa sklonite sa vatre. Pre služenja prelijte ribu i povrće umakom.

 

Večera

Obradujte porodicu ukusnom večerom u vidu neobičnog i veoma ukusnog španskog specijaliteta. Garantujemo vam užitak!

Posna paelja

Potrebno je:

– 3 šolje bujona od povrća,

– 1/2 kašičice šafrana,

– 1 veliki crveni luk,

– 1 velika žuta paprika babura,

– 1 velika crvena paprika babura,

– 1 šolja šampinjona,

– 3 čena belog luka,

– 1 šolja pirinča oblog zrna,

– 2 paradajza,

– 1 šolja graška,

– 1,5 kašičica mlevene dimljene paprike,

– malo svežeg peršuna,

– so i biber.

Način pripreme:

Zagrejte bujon od povrća i šafran dok ne proključa. U međuvremenu zagrejte dublji tiganj, pa sipajte u njega par kašika bujona i dodajte seckani crveni luk i beli luk, pa dinstajte par minuta. (Inače biste koristili ulje, ali kako se na Badnji dan posti na vodi koristite bujon ili vodu dodajući kašiku po kašiku po potrebi.)

Zatim dodajte seckanu žutu i crvenu papriku i dinstajte oko pet minuta, pa dodajte seckane šampinjone i dinstajte još pet minuta. Dodajte pirinač, seckani paradajz i dimljenu papriku i mešajte jedan minut dok se sve lepo ne pomeša. Dodajte trećinu bujona i ostavite nepokriveno da kuva dok pirinač ne upije vodu.

Dodajte još jednu trećinu bujona i ostavite da kuva dok skoro sva voda ne nestane.  Zatim dodajte preostali bujon i kuvajte još 5 do 10 minuta bez pokrivanja. Dodajte grašak preko pirinča i pokrijte aluminijumskom folijom, pa ostavite da kuva na manjoj vatri još otprilike 12 minuta. Zatim sklonite paelju sa vatre, ali je ostavite još 10 minuta pokrivenu. Posle tog vremena otkrijte, ukrasite seckanim peršunom i uživajte!

 

Desert

Potrebno je:

– 3/4 šolje brašna,

– 1/2 kašičice praška za pecivo,

– 1/4 kašičice soli,

 – 1/4 šolje kakao praha,

– 2 kašike meda,

– 1 kašika vode,

– 3/4 šolje šećera,

– 2 kašičice ekstrakta vanile,

– 2 kašike mlevenog lana pomešanog sa 6 kašika vode,

– 1/2 šolje pečenog, grubo seckanog lešnika.

Način pripreme:

Pomešajte sve suve sastojke u činiji, uključujući brašno, kakao, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji pomešajte med, vodu, šećer, mešavinu lana i vode i vanila ekstrakt. Pomešajte sve zajedno dok se dobro ne sjedini.

Zatim dodajte trećinu suvih sastojaka u tečne, dobro promešajte, pa dpdajte sledeću trećinu, promešajte, pa ostatak i promešajte. Dodajte na kraju i lešnike.

Rasporedite u plehu koji ste obložili papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom. Pecite na 180 stepeni 25 do 30 minuta. Ostavite da se ohladi, pa ukoliko želite, možete da ukrasite kolače šećerom u prahu. Prijatno!