RECITE ZBOGOM UPORNIM FLEKAMA: Nestaće bez traga uz pomoć ovih trikova

Uklanjanje fleke nekad može biti veoma zahtevan ili nedostižan posao, ali postoje rešenja za najuporenije fleke.

Fleka
Pixabay.com

Boja (farba) za kosu – Sa tkanine se fleka teško skida, jer se inače teško rastvara. Pokušajte sa limunskom kiselinom. Navlažite mesto i pospite limuntusom, ili nakapajte svež limunov sok. Posle par minuta isperite mlakom vodom. Možete takođe pokušati da mrlju natopite vinskom kiselinom (sirćetom 12 %), sačekate 2-3 minuta i isperete vodom. Time ćete ublažiti vidljivost mrlje, ali je sigurno da je nećete odmah otstraniti zauvek. Daljim pranjem, sve će manje biti vidljiva.

Ako se radi o belim materijalima, iste tretirajte vodonik-peroksidom (hidrogen za kosu) – obično jačine 6% ili 9%, a potom isperite.

Ako koristite vodonik-peroksid za čišćenje mrlja sa obojenih materijala, smete koristiti samo 1% rastvora, dakle (1 gram vodonik-peroksida na 100 grama vode), i to radite veoma pažljivo. Natopite mesto oko mrlje, pa tek onda samu mrlju. Potom isperite vodom.

SKIDANJE SVEŽE FLEKE CRNO VINO

Ovo i jeste najboljli momenat da reagujete, jer tada fleka nije dospela u dublje slojeve tkanine, pa su veće šanse da ćte je ukloniti.

Potrebno:

– Belo vino,

– So,

– Soda bikarbona,

– Bebi puder,

– Gazirana ili soda voda,

– Provrela voda.

Napomena: Ova metoda je sigurna za sve vrste tkanina, ali svakako je najpre isporbajte na malom skrivenom delu garderobe kako biste bile sigurne da neće skinuti boju.

Uputstvo:

Korak 1: Stari peškir stavite ispod fleke kako se ne bi preslikala sa druge strane, pa gazom ili starom krpom pritiskajte fleku kako biste upile višak tečnosti. Pritiskajte, nikako nemojte da trljate, jer ćete tako fleku raširiti i dospeće dublje u tkaninu, a onda će biti teže da je uklonite.

Korak 2: Natopite fleku belim finom, pa na isti način pokupiti višak tečnosti. Ukoliko ovo ne pomogne, stvar je ozbiljnija i treba da pokušate sledeće korake.

Korak 3: Na fleku pospite so ili sodu bikarbonu, pa bebi puder i ostavite da stoji neko vreme. So ili soda će izvući boju, a puder je upiti.

Korak 4: Ako vaša garderoba ne sme da se pere na visokoj temperaturi, raširite je, pa proključalu vodu pospite tak oda prođe kroz tkaninu na mestu fleke.

Korak 5: Nakon svega ovoga operite garderobu u hladnoj vodi i osušite na vazduhu.

SKIDANJE SKORENE FLEKE

Kao što smo rekli skidanje skorene fleke od crnog vina je teže, ali nije nemoguće.

Potrebno:

– Deterdžent za suđe koji nema svojstva izbeljivače niti alkale,

– Hydrogen peroxide (3%),

– Peškir,

– Papirni ubrusi,

– Kalijum bitartrat pasta,

– Voda.

Napomena: Kao i u prvom slučaju, najpre testiraje tkaninu na ovu metodu. Jako je bitno da kroz ceo proces tapkate, a ne trljate. Obrađujte fleku od spolja ka centru, jer ćete tako sprečiti njeno širenje.

Uputstvo:

Korak 1: Stavite peškir ispod fleke kako se ne bi preslikala na drugu stranu odeće. Istapkajte fleku mešavinom deterdženta za suđe i Hydrogen peroxide (3%), u razmeru 1:2.

Korak 2: Ukoliko prvi korak ne uspe da ukloni fleku, na nju istapkajte mešavinu paste kalijum bitartrata i vode. Ostavite da stoji 5min, pa uklonite pastu koristeći vlažan peškir.

Korak 3: Kada je fleka skinuta, operite garderobu u hladnoj vodi. Osuđite na vazduhu.

Kafa – Dok je sveža, fleka od kafe treba odmah da se ispere pod mlazom vode uz dodatak sredstva za pranje. Mrlju možete nakvasiti i istrljati glicerinskim sapunom i isprati slanom vodom (rastvor soli i vode). Efikasnije ćete je očistiti ako ispiranje vršite alkoholom i vrelom vodom.

Stare mrlje natopite sapunicom glicerinskog sapuna, ostavite da prenoći, a potom dobro isperite slanom vodom. Na kraju možete upotrebiti etil-alkohol ili komovicu, ili hidrogen za kosu, ali veoma pažljivo. Stare mrlje se teško skidaju s materijala.

Krv – Svežu mrlju od krvi dobro isperite hladnom vodom. Možete upotrebiti i mlaku vodu uz dodatak sredstva za pranje. Stare mrlje tretirajte 3%-nim rastvorom hidrogena za kosu, pri čemu treba da budete jako obazrive ako tretirate obojene i šarene materijale. Najpre probajte sa 1%-nim rastvorom ovog sredstva.