REDOVNO ČIŠĆENJE JE SPAS: Bakterija koja se razmnožava u klimi uzrok je opasne bolesti

Zbog kovida 19 zatvorili smo velike zgrade - škole, fabrike, kompanije, tržne centre, koji su sada potencijalni izvor legionarske bolesti.

Klima
Pixabay.com

Legionela je malo poznata, ali široko rasprostranjena bakterija koja u prirodnoj koncentraciji nastanjuje u vodenom okruženju.

Do danas je poznato više od 48 vrsta ove bakterije od kojih je najpoznatija legionela pneumofilija (70-90 odsto ukupne rasprostranjenosti). U prirodnim koncentracijama ona nije opasna, međutim, u povećanim koncentracijama predstavlja veliku opasnost ako se unosi udisanjem u sitnim kapljicama (na primer, udisanjem vodene pare prilikom tuširanja).

Najveća opasnost postoji kada veliki sistemi stoje i ne koriste se, kao što je sada bio slučaj tokom vanrednog stanja i neke od firmi nisu radile, a posebno je opasno tamo gde su kontejneri sa vodom, rekao je za Jutro TV Prve šef Katedre za higijenu sa medicinskom ekologijom na Medicinskom fakultetu, prof. dr Goran Belojević.

– U toj vodi, ustajaloj, može da se napravi takozvani biofilm, u kojem se razmnože amebe, bakterije, virusi. Ukoliko se to ne isprazni i ne dezinfikuje adekvatno, ako se uključi sistem bez pripreme i bez čišćenja on ne ventilira, on seje viruse, bakterije, amebe po vazduhu. Ti sistemi nisu stvar individualaca, to rade velike firme koje postavljaju sisteme koje su zadužene za servisiranje, odnosno za čišćenje i to je odgovoran posao jer su u pitanju hiljade ljudi. Postoje različiti sistemi koji se razlikuju po tome koji procenat spoljnog vazduha koriste, ali u svakom slučaju oni imaju filtere i najbolji su hepa filteri – objašnjava dr Belojević i dodaje da se i oni menjaju, jer u suprotnom mogu da se razmnožavaju bakterije.

I filteri mogu da postanu izvor sejanja bakterija i virusa napominje dr Belojević pa legionarska bolest nije jedina bolest koja nastaje ovim putem, i koksaki se prenosi putem centralnih klima.

– Dobra strana ove pandemije što smo se vratiili higijeni i nadam se da ćemo zadržati i nošenje maski bez obzira na pandemiju – rekao je on.