REŠENA MISTERIJA NESTALE KINESKE GLUMICE: Ceo svet ju je tražio, a onda je stiglo obaveštenje KINESKIH VLASTI

Kineska filmska zvezda Fan Bingbing mora da plati kineskim vlastima više od 129 miliona dolara na ime neplaćenog poreza i kazni, javljaju danas kineski mediji.

Instagram.com/bingbing_fan

Fan Bingbing, 36, koja je takođe manekenka i producent, slavna je u svojoj zemlji. Ona je poznata i u inostranstvu po ulozi u filmu “X-Men:Days of Future Past” iz 2014. godine i po tome što je bila član žirija Kanskog festivala 2017. godine. Ona će glumiti u holivudskom trileru “355” s Marion Kotijar i Penelopi Kruz.

Inače, hiperaktivna na društvenim mrežama, glumica je nestala iz javnosti od kraja maja kada su se pojavile optužbe o utaji poreza za jedan vrlo unosan ugovor. Studio je stao u njenu odbranu nazivajući to glasinama.

NESTALA SLAVNA GLUMICA: Reklame povučene, uloge iz filmova izbačene u montaži, a premijere OTKAZANE!

Kineske fiskalne vlasti su međutim ustanovile da Fan Bingbing i firme koje ona kontroliše duguju desetine miliona dolara poreza, javila je danas kineska agencija Sinhua.

Sinhua navodi da glumica treba da plati ukupno 883 miliona juana (129 miliona dolara) u porezima i kaznama. Ona može da izbegne sudsko gonjenje ako izmiri dug u datom roku.

Najmanje jedna osoba je uhapšena u okviru te istrage zbog skrivanja i namernog uništenja dokumenata, prenosi Sinhua.

Glumičine nevolje počele su u maju kada je bivši voditelj javne televizije preko interneta objavio, kako je tvrdio, njene ugovore. Prema tim dokumentima ona je zvanično plaćena 10 miliona juana (1,3 miliona evra) za četiri dana rada, a zapravo je dodatno dobila 50 miliona juana.

Taj slučaj je otkrio sistem duplih ugovora, jedan namenjen za predaju poreskim vlastima, i drugi tajni na mnogo višu sumu da bi se izbeglo plaćanje većeg poreza. Poreske vlasti provincije Džiangsu su pokrenule istragu. Fan Bingbing nije po imenu navedena ali njene kompanije imaju sedište u toj provinciji.

Ogromni honorari za filmske i televizijske zvezde redovno pokreću polemike u Kini. Prema američkom časopisu Forbs Fan Bingbing je 2007. godine bila najbolje plaćena poznata ličnost u Kini, sa prihodima od 300 miliona juana (38 miliona evra).