REŠITE IH SE JEDNOM ZA SVAGDA: Napravite prirodno sredstvo protiv DOSADNIH MRAVA!

kuhinja
dnevno.rs/kolaž

Leto je godišnje doba kada nam borba sa mravima uzrokuje najveće glavobolje. Saznajte kako se možete rešiti ovih malih dosadnih stvorenja uz pomoć prirodnih sredstava!

 

Napravite svoje prirodno sredstvo protiv dosadnih mrava:

  • Sok od limuna

Pospite kritična mesta sveže isceđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osete, udaljavaju se od nje. Iscedite limunov sok duž pukotina i u pukotine. Kao što smo rekli, mravi ne vole limunsku kiselinu.

  • Cimet

Eterično ulje cimeta nanesite po svim ćoškovima gde se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši). Takođe, možete napraviti tečnost od pola litre vode i dve supene kašike cimeta. Dobijenom mešavinom poprskajte mesta gde se mravi nalaze. Ili naspite cimet na kritična mesta (pratite putanju mrava, odakle se pojavljiju). Mravi će brzo nestati.

Proverena i delotvorna kombinacija:  

 

Naprskajte mrave rastvorom sirćeta i vode (2:1): Nizak procenat ubija mrave bez bojazni da ćete uništiti nameštaj. Ovo je odličan način da se rešite mrava ako znate gde su.  Sirće možete koristiti na više načina. Njega možete sipati direktno na žarište (ukoliko ga pronađete). Garantovano uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati ćoškove i male rupe kombinacijom sirćeta i deterdženta za suđe.

Naspite crvenu ljutu papriku (ako nemate malu decu i kućne ljubimce) na putanju mrava. Crvena paprika će ih brzo oterati! 

Voda i deterdžent za suđe: Prokuvajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za suđe. Mešavinu naspite u raspšivač i popskajte kritična mesta. Ovaj odlični trik možete koristiti i za korov.

Soda bikarbona i šećer u prahu: Pomešajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smesu stavite na mesto gde se nalazi najviše mrava. Za par dana ćete ih sve uništiti.

Nahranite mrave kukuruznim brašnom: Mravi će odneti kukuruz u svoja gnezda, ješće ga, ali pošto ne mogu da ga provare,  to će ih i ubiti. Kukuruzno brašno nije opasno za decu i kućne ljubimce.

Kreda: U svim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je pređu. Iscrtajte pukotine (ako ih imate) kredom. Kreda se zalepi u pukotinama, a mravi ne vole kredu, odnosno ne vole kalcijum karbonat iz krede. Ovo će ih držati podalje od mesta gde ste naneli kredu.