REŠITE SE NAPASTI SASVIM PRIRODNO: Ove božanstvene biljke teraju komarce

Sa pojavom toplijeg vremena dolazi i jedna neželjena posledica, a to su komarci. Nismo se još ni navikli na to da stižu letnje temperature, doduše još uvek sa dosta kiše, a već su krenuli da nas opsedaju i nerviraju.

komarac
pixabay.com

Postoje razni saveti u vezi sa tim kako ih se otarasiti, a jedan koji se često zanemaruje je upotreba biljaka. Biljke su lepe, čiste vazduh i daju nam kiseonik, a izgledaju lepo i unutra i napolju. Ukoliko ste primetili da vam komarci prave dosta problema, nabavite neku od biljaka nabrojenih u nastavku i situacija bi trebalo da se promeni.

Bosiljak

Pored toga što miriše lepo i odlično ide kao sastojak domaćegpesto sosa i dodatak svim vrstama testenina, bosiljak može i da odbije komarce. Možete ga staviti skoro bilo gde, jer mu odgovaraju i sims sa unutrašnje strane prozora, terasa, trem, ili čak i bašta

Eukaliptus

Ovo je biljka koja se pre svega preporučuje onima koji imaju dvorište, jer može da poraste do skoro 20 metara, ali se jedan manji deo može presaditi i u saksiju. Poznata je po tome što pomaže usuzbijanju kašlja i prehlade, ali je korisna i za umanjivanje bolova u zglobovima, a odbija i komarce.

Lavanda

Lavanda je poznata po lepom mirisu i ulepšava atmosferu gde god da je postavite, naročito kada procveta. Njeno ulje odbija komarce, a ni muve nisu lude za njim, tako da će vama mirisati lepo i osloboditi vas napasti.

Matičnjak

Matičnjak je vrlo otporna biljkakoju možete čuvati gde god i imati tokom cele godine. Uzmite par svežih listova, ugnječite ih rukama i protrljajte po izloženoj koži, to će sprečiti komarce da sleću na vas. Matičnjak se koristi i za mnoge druge svrhe u narodnoj medicini, kao lek za visok pritisak, čišnjenje krvi i drugo.

Limunova trava

Ulje limunove trave koristi se u mnogim industrijskim proizvodima za odbijanje insekata, tako da nije loše imati ovu biljku pri ruci. Bilo da je unutra ili napolju, odbiće muve i komarce, a možete je koristiti i kao začin za pojedina jela.

Žalfija

Osim što je dobra za ispiranje grla, žalfija je još jedna biljka čiji se miris ne sviđa komarcima. Ona odbija i krpelje, a njen miris privlači male ptice, poput kolibrija, pa se nemojte iznenaditi ako začujete tihi cvrkut.

Nana

Osim što je dobra za ispiranje grla, žalfija je još jedna biljka čiji se miris ne sviđa komarcima. Ona odbija i krpelje, a njen miris privlači male ptice, poput kolibrija, pa se nemojte iznenaditi ako začujete tihi cvrkut.