Iz Venecije stižu vesti da su u najnovijem pokušaju da smanje broj turista odlučili da kažu "stop" objektima koji poslužuju brzu hranu. Naime, takva mesta u gradu na vodi ne smeju da se otvaraju do daljnjeg.

 

Nova regulacija tako će zabraniti otvaranje novih pizza cutova, kebabdžinica i ostalih mesta koje nude hranu za poneti. Zabrana važi na području Venecije, ali i na obližnjim ostrvima Muranu i Buranu iduće tri godine.

Venecijanski gradonačelnik Luiđi Brunjaro nada se da će se ovako smanjiti broj turista koji jedu na stepenicama crkvi, istorijskim mostovima i sličnim mestima, a ovo je samo još jedna u nizu uredbi kojom Venecija pokušava da smanji broj turista.

Najava zabrane stigla je u nedelji kad je veliki lanac Starbucks najavio otvaranje svog prvog objekta u Italiji. S “Čizme” nakon te najave pristižu prilično ljute reakcije jer će Starbucks biti otvoren u samom centru Milana, odmah pokraj slavne katedrale. Inače, otvorenje je zakazano za septembar.

Međutim, Venecija nije jedini grad koji je uveo mere protiv nezdrave prehrane.

Venecijanci su ih uveli jer žele da smanje broj turista, dok su vlasti na Vanuatuu mere uveli iz sasvim drugih motiva.

Naime, oni će od 2020. zabraniti uvoz bilo kakve zapadnjačke hrane jer smatraju da ona dovodi do zdravstvenih problema. Prelaskom na isključivo domaću hranu veruju da će smanjiti debljinu i pridoneti zdravlju nacije.

Takođe, imamo primer i znatno poznatije zemlje – Japana. Oni su 2008. godine, videvši da je vrag odneo šalu jer je došlo do “booma” otvaranja fast foodova širom zemlje, uveli “Metabo porez” kojim su naterali kompanije da se pobrinu za zdravlje svojih zaposlenih.loading...