REVOLUCIJA U AVIO INDUSTRIJI: Avion sa tri para krila donosi ogromnu uštedu goriva (FOTO)

Komercijalni avioni nisu poznati po naprednoj tehnologiji jer su uglavnom ostali isti decenijama, ali novi dizajn privlači pažnju, posebno jer je cilj avioindustrije da smanji potrošnju goriva i emisiju ugljenika.

avion
pixabay

Koncept novog aviona nedavno je predstavila kompanija SE Aeronautics, a njen pristup dizajnu je neobičan jer avion ima tri para krila, dvostruka repna krilca i dva stražnja motora.

Radi se o prototipu SE200, avionu koji može primiti 264 putnika, a koji će trošiti 70 odsto manje goriva od drugih aviona slične veličine. Leteće 16.900 km bez potrebe za sletanjem, a njegova maksimalna brzina iznosiće nešto više od 1.110 km/h.

Ova brzina je veća u odnosu na brzinu aviona iz iste klase. Takođe, dodatni par krila stvara više uzgona, što rezultira kraćim poletanjem i sletanjem, a time je omogućeno i korišćenje manjih aerodroma.

Novi konceptni avion neće imati gorivo u krilima, zbog čega su se dizajneri mogli fokusirati na tanji i aerodinamičniji dizajn. Gorivo će se u ovom slučaju nalaziti u rezervoaru iznad trupa. Prototip ima integrisanu monokoknu strukturu iz jednog dela koja će biti čvršća i sigurnija od postojeće koja se raspada u slučaju nesreće jer je sastavljena iz delova.

Osim toga, korišćenje kompozitnih materijala učiniće avion jednim od najštedljivijih, a njegov životni vek će trajaće 50 godina. Proizvodnja aviona biće dvostruko brža, a direktor kompanije SE Aeronautics, Tiler Metjuz, rekao je da će koncept uneti revoluciju u avioindustriju.

U proteklom periodu predstavljeno je nekoliko različitih koncepata aviona fokusiranih na ekonomičnost, a među njima je avion Flying-V razvijen da bude štedljiv, da može primiti 314 putnika i da ima veliki domet.