REVOLUCIONARNO: Doktorka smislila šminku OTPORNU NA KISELINU a razlog za to je i te kako BIZARAN

Jedna doktorka stvorila je šminku otpornu na jake kiseline podstaknuta činjenicom da je broj napada na ljude uz korišćenje kiseline u Velikoj Britaniji povećan skoro trostruko u četvorogodišnjem periodu.

Šminka
Pixabay.com

Broj napada kiselinom u Velikoj Britaniji povećao se između 2012. i 2016. godine skoro trostruko. Do pre desetak godina jedva da se čulo o tim napadima, međutim sada se dogode bar dva dnevno.

Takvi slučajevi, ali i strašan slučaj poznatog modela Katje Pajper potresao je doktorku i istraživačicu Almas Ahmed i podstakao je da pokrene liniju šminke otpornu na kiselinu.

Ova revolucionarna šminka izaći će na tržište početkom sledeće godine. 

Superšminka” lekarke Ahmed deluje kao nevidljivi oklop i potpuno se uklapa u kožu, čineći je privlačnom. Ta šminka pomaže i u zaštiti od nečistoća i UV zračenja. Čak je mogu koristiti i vatrogasci za zaštitu od plamena. 

Iako je teško predvideti napad, lekarka Ahmed veruje da će se ljudi osećati sigurnije kad izađu napolje sa šminkom iz njene linije koja se zove Acarrier. Uložila je svoj novac u taj proizvod.

Lekarka garantuje da se ova šminka može skinuti baš kao i svaka “normalna” šminka, i dodaje da je uprkos svojoj snazi, dobra za osetljivu kožu jer je potpuno bezopasna i bez štetnih sastojaka. 

Ako je osoba napadnuta, sve što treba da uradi jeste da ispere lice i kiselina će se isprati zajedno sa šminkom – tvrdi lekarka Ahmed i ističe da je njen proizvod “100 odsto delotvoran” protiv kiseline.

“Kiseli napadi” mogu imati posledice koje zauvek menjaju život. Pajperova je zbog napada kiselinom izgubila vid na jednom oku i morala se podvrgnuti operaciji kože.

Otkrila sam da su napadi kiselinom veliki problem u Pakistanu, a kad sam detaljnije istraživala, otkrila sam da je to ogroman problem i da žene već duže vreme pate. To je ono što me nateralo da učinim nešto po tom pitanju – otkrila je doktorka Almas Ahmed.

Ovakvi napadi, zbog učestalosti, postali su i strogo kažnjivi. Bangladeš je 2002. godine uveo smrtnu kaznu zbog napada kiselinama. U Velikoj Britaniji je to kazneno delo, odnosno kažnjivo je posedovanje sumporne kiseline koncentracije iznad 15 posto. Ljude koji napadnu kiselinom čeka kazna od dve godine zatvora, kao i visoka novčana.