RIGOROZNO KOD FRIZERA I MANIKIRA: 14 mera zaštite koje mora da poštuje BAŠ SVAKO

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje objavljene su preporuke u cilju prevencije širenja koronavirusa i zaštite građana.

pixabay.com

U narednom periodu ukoliko idete u kozmetičke salone, salone za pedikir i manikir, salone za tetovažu ili masažu, obavezna je mera fizičke distance i dezinfekcije.

Ovo su mere Gradskog zavoda za javno zdravlje:

1. Zaposleni ili korisnici usluga koji imaju bilo koji od simptoma respiratorne infekcije moraju da odustanu od pružanja i korišćenja usluga nege, ulepšavanja i masaže.

2. Zaposleni moraju nositi maske i rukavice. Po potrebi mogu nositi i vizire.

3. Korisnici usluga moraju nositi maske kada je to izvodljivo u odnosu na uslugu koja im se pruža.

4. Kako bi se sve procedure u radnom prostoru mogle sprovoditi sa što većim stepenom bezbednosti, u radnom prostoru ne treba da boravi više od dvoje korisnika usluga u isto vreme pri čemu se mora održavati propisano rastojanje od minimum dva metra.

5. Prijem obavljati putem zakazivanja kako bi se ostvarila vremenska distanca između korisnika usluga. Ukoliko i dođe do preklapanja zakazanih klijenata, novi klijent treba da sačeka ispred salona. Potpuno izbegavati ustaljenu praksu okupljanja i druženja u salonima.

6. Na ulasku u salon postaviti dezo barijeru.

7. Na ulasku u salon imati dozer za dezinfekciju ruku tj. rukavica korisnika.

8. Na radnim mestima za manikir i pedikir postaviti fiksne ili mobilne paravane od pleksiglasa između zaposlenog i korisnika usluga.

9. Posle svake mušterije obaviti dezinfekciju radnog mesta, stolice, opreme i pribora koji je korišćen kao i sterilizaciju opreme i pribora koji se inače primenjuju i tokom redovnih procedura.

10. Pre prijema i početka rada nove mušterije zaposleni mora obaviti zamenu rukavica.

11. Za svaku mušteriju koristiti jednokratne čiste ubruse, kape, ogrtače i ostalo ili posebne čiste peškire, prekrivače, kape, ogrtače i slično koji su prošli tretman pranja na temperaturi od najmanje 60 stepeni.

12. U toaletima obezbediti sapune i papirne ubruse i sprovoditi redovnu dezinfekciju površina.

13. Obavljati redovnu dezinfekciju svih radnik površina, podova, ručica i kvaka nekim od preporučenih registrovanih dezinfekcionih sredstava prema priloženom uputstvu proizvođača.

14. Časopise ukloniti iz salona, a korisnici usluga mogu koristiti samo svoje časopise.