Jedna guma za žvakanje bez šećera iz usne duplje može da ukloni oko milion bakterija, što je 10 odsto ukupne populacije mikroorganizama u pljuvački i može se uporediti s efiksanošću konca za čišćenja zuba, pokazalo je istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Groningenu (Holandija).

Grupa naučnika, koju je vodio Stefan Vesel, zaključila je da žvakaća guma bez šećera “prikuplja” bakterije iz svih uglova usne šupljine, piše portal Magazin i dodaje da, kada guma za žvakanje završi u korpi za otpatke, s njom odlaze i bakterije.

Istraživanje je sprovedeno na studentima dobrovoljcima podeljenim u dve grupe čiji je zadatak bio da žvaću gumu bez šećera 30 sekundi ili 10 minuta, a potom je obavljena analiza bakterija koje su se na nju “zalepile”.

Holandski naučnici su pri tom otkrili oko milion bakterija, uporedivši efikasnost gume za žvakanje s čišćenjem zuba dentalnim koncem.

Inače, najviše bakterija se za gumu zalepilo u prvoj fazi žvakanja, a dalje trajanje žvakanja rezultiralo je manjim brojem bakterija koje su prianjale za žvakaću gumu, prenosi list “Plos One”.

– To se može objasniti smanjenjem koncentracije bakterija u plivački ili pretpostavkom da ih je uništio sastojak žvakaćih guma ksilitol (šećerni alkohol), potom hemijski prezervativi ili pojačivači ukusa koji bi trebalo efikasno da deluju protiv mikroba.

Studija je pokazala i da je broj bakterija koje se otkloni iz usne šupljine žvakaćom gumom gotovo jednak količini koja se zadrži posle pranja zuba novom četkicom, ali bez paste za zube i dentalnog konca.

Inače, u raznim oblicima, guma za žvakanje je poznata još iz perioda neolita, kada je bila napravljena od brezine kore, a pronađena je u finskoj Kieriki.

Takođe, smatra se da katran iz brezine kore ima antiseptička i neka druga pozitivna medicinska svojstva.

Oblici gume za žvakanje korišćeni su i u staroj Grčkoj, gde se žvakala guma napravljena od smole mastike.loading...