ROŠTILJDŽIJE, DA LI STE SIGURNO SPREMNI? Garantujemo da OVE TRIKOVE ne znate!

Prvog maja i zvanično otvaramo SEZONU ROŠTILJANJA! Sa sunčanim danima i prijatnim temperaturama roštiljanje postaje jedan od najboljih načina da se zabavite i provedete sa prijateljima. U susret prvomajskom uranku donosimo vam gastronomske trikove za meso sa roštilja a la "prste da poližeš". Naravno, bez osmeha, dobrog raspoloženja, malo piva, luka i vrućih lepinja - ovi trikovi ništa ne vrede!

 

Roštiljdžije, da biste bili majstori svog zanata, pre svega morate da imate neophodnu “opremu” (ona osnovna se podrazumeva):  viljušku sa dugačkom drškom, hvataljku, nož, šerpu sa poklopcem i pivo (ne samo za gustiranje). Pivo će izvrsno poslužiti da ugasi vatru kada dođe do curenja masnoće na ćumur, a i daće malo “šmeka” mesu koje se nalazi iznad vatre.

Svi majstori roštilja znaju i da previše dima nikako nije dobro, pa ne zaboravite da pri ruci uvek imate parče kartona kojim ćete “terati” dim.

Naravno, potrudite se da na meniju bude raznovrsno meso – od ćevapa, pljeskvica i krmenadli preko belog mesa i sočnih odrezaka, pa sve do neizostavnih pilećih krilaca i kobasica.

Kada se bacite na pripremu – na roštilju obavezno pecite manje komade mesa, brže će biti gotovi i potrebna je manja temperatura. Meso treba okrenuti par puta, ali, ipak ne preterujte i trudite se da to bude što ređe.

1.  Čist roštilj je “pola posla”

 

Pre roštiljanja zagrejte roštilj i ostavite rešetku da se greje 15 minuta. Zatim je sklonite i dobro je iščetkajte četkom, a na kraju je OBAVEZNO premažite parčetom slanine. Posle svega ovoga ostavite je da se greje još najmanje 30 minuta. 

2. Meso nikada ne sme da bude suvo

Zlatno pravilo roštiljanja jeste da meso na grilu ne sme da bude suvo, neka vam pri ruci uvek bude četka ili grančica ruzmarina umočena u ulje. Nema dijetalnog roštilja koji je izvrsnog ukusa, jer u ulju je tajna, tako bar kažu vrhunski kuvari.

– Ulje zatvara meso i zaustavlja gubitak vode, što pojačava dinamiku kretanja mesnih sokova unutar mesa. A upravo u tom kretanju mesnih sokova leži tajna dobrog roštilja – kaže kuvar jednog poznatog svetskog restorana.

3. Red mesa, red luka

Ne, nikako ne štedite luk i ne izbegavajte ga, u gomili luka i jeste čar savršenog roštilja. Pripremite veliku šerpu za odlaganje mesa, a slažite ga po sistemu sloj luka, sloj mesa, sloj luka, sloj mesa – i u tom “ritmu” sve do vrha.

4. “Bacite” i lepinje na roštilj

Ako hoćete da svoju ekipu raspametite hranom, sigurno uz roštilj nećete služiti hleb, već lepinje ili somun hlepčiće! Lepinje će nestati brzinom svetlosti, verujte nam na reči, ako ih rasečete na pola, namažete uljem ili puterom, i izmrvljenom kockom za supu i stavite minut, dva na roštilj. “Odlepićete” za ovakvim lepinjama! 

5. Povrće na žaru je FANTASTIČNO, ne zaboravite ga

Povrće na žaru je sjajan dodatak mesu, posebno ako u društvu imate nekog vegeterijanca. Na roštilj možete da “bacite” šta god poželite, ali najukusnije su tikvice i pečurke na žaru. Vaša nepca obradovaće i šargarepe, crvene paprike i patlidžan sa žara. Tanko isečeno povrće premažite sa malo ulja i začinite po želji (so, biber, bosiljak, origano, vegeta), a zatim pecite na tihoj vatri od pet do sedam minuta. Kada porumeni – spremon je!

Ako ste kreativni i imate viška vremena, a društvo vam je strpljivo i može da čeka na klopu, napravite i par ražnjića od povrća. 

6. Krmenadle, šnicle i pileća krilca obavezno MARINIRAJTE!

Da bi meso sa roštilja bilo mekše i daleko ukusnije treba ga ostaviti da odstoji nekoliko sati u marinadi. Najbolje je da meso i marinadu pripremite veče pre roštiljanja i ostavite ih da “prenoće” u frižideru.

Najbolji recept za marinadu za svinjske krmenadle:

Naseckajte dva češnja belog luka i pola ljute papričice, i to pomešajte sa malo bibera, soli i kašičicom meda (ili kašičicom smeđeg šećera). Ovoj smesi dodajte pola šolje ulja, 1/4 šolje jabukovog sirćeta i sok od pola limuna. Krmenadle “uvaljajte” u ovako spremljenu marinadu.

Najbolji recept za marinadu za pileća krilca:

 

Sastojci: 1 veća čaša senfa, 4 supene kašike meda, 1 kašičica karija, 1 čaša piva

Priprema: Pomešajte senf, kari i pivo, pa na to dolivajte pivo i mešajte dok marinada ne postane poluretka. U posudu stavite pileća krilca i prelijte ih, tako da sva budu pokrivena marinadom.

7. Osvežavajući preliv za salate – treba vam jer ćete ga prosto OBOŽAVATI 

Kakav je to roštilj bez salate? Paradajz, krastavac, kupus, zelena salata se ne zaobilaze, posebno ako im dodate osvežavajuć, kremasti preliv. Kada jednom probate ovakvu salatu, pikantno meso poput ljutkastih kobasica ili piletine začinjene karijem, više nećete moći da zamislite bez nje. 

Sve što vam treba za pripremu ovog preliva jesu jogurt, majonez, malo pavlake, so, biber i po želji beli luk u prahu. Sve sastojke izmešajte i preliv je gotov!

8. Ostali trikovi

  • Što se ćevapa, pljeskavica i kobasica tiče oni se uglavnom u mesarama kupuju već začinjeni, pa im ne treba ništa dodavati.
  • Meso se soli posle pečenja, pošto so izvlači tečnost čineći ga suvim.
  • Belo meso možete začiniti karijem, ako ste ljubitelj pikantnih ukusa.