RTS izdala saopštenje povodom fotografije Konstrakte: “Odlučno demantujemo”

Radio-televizija Srbije oštro osuđuje neprimerene insinuacije nekih pojedinaca na društvenim mrežama da sto na fotografiji naše predstavnice na Pesmi Evrovizije, zbog toga što podseća na slovo "Z", ujedno "predstavlja podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini".

Foto: screenshot/youtube.com/Zemlja Gruva

– Odlučno demantujemo bilo kakvu sličnu nameru i smatramo zlonamernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svetu.

Stolovi na fotografiji se više od tri godine koriste za potrebe naših emisija, a u ovom slučaju su iskorišćeni za samo jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamerno.

Originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svetsku javnost, ali uvek i jedino kao umetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čoveku i životu – navodi se u saopštenju.

Fotografija Konstrakte izazvala je brojne kontroverze na društvenim mrežama, zbog sličnosti sa simbolom koji je ruska vojska istakla tokom sukoba u Ukrajini.