U ruskoj Dumi predložen je nacrt zakona kojim bi se zabranilo emitovanje reklama na televiziji i radiju nedeljom od šest ujutru do ponoći, prenose mediji.

 

U objašnjenju se navodi da je nedelja dan kada bi ljudi trebalo da se odmaraju, da imaju mogućnost da gledaju filmove i emisije a da ih niko ne prekida agresivnim reklamama.

Sve te reklame ljude podsećaju na probleme, bolesti sa kojima se čovečanstvo susreće i jednostavno ih iritiraju – rekao je poslanik i clan partije LDPR Igor Lebedev, jedan od autora teksta zakona, prenosi Sputnjik.

Pored toga, jedan od argumenata za ukidanje reklama nedeljom je i taj da deca tog dana daleko više gledaju televiziju nego što je to slučaj radnim danima.

„Vikendima deca uključuju televiziju i radio čim se probude. Kako je već poznato, svest kod dece se formira dok su mali, baš zato su upravo najmladi najizloženiji uticaju reklama, koji nije uvek pozitivan“, dodaje se u tekstu.

Autori zakona su se takode pozvali i na istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Rusiji, u kojem se navodi da više od 80 odsto gradana Ruske Federacije smatra da reklame na televiziji oduzimaju previše vremena.loading...