SA NJIMA BUDITE STRPLJIVI I PAŽLJIVI: TOP 5 najplašljivijih rasa pasa

Naravno da generalizacija nikada nije dobra, ali na osnovu iskustava vlasnika, stručnjaci su sačinili listu pasa koji su poznati kao najviše plašljivi i nervozni.

psi
pixabay.com

Naročito kada je reč o strancima, ili – deci.

Evo koji su se psi našli na ovoj listi:

Dalmatinac – ovaj prelepi pas srca širom sveta osvojio je nakon poznatog i mnogima omiljenog crtanog filma “101 dalmatinac”. Međutim, stručnjaci savetuju da dalmatinac nikako nije dobar izbor za vlasnike koji nikada ranije nisu imali psa, jer im je potreban dosledan i principijelan vlasnik koji će imati strpljenja prilikom dresure. Dalmatinci su naročito plašljivi i nervozni u blizni dece – iskustvo je njihovih vlasnika, piše na sajtu Pet magazin.

Šar pej – ova “naborana, zgužvana lopta” mnogima je omiljena rasa psa. Uzgajani su kao psi čuvari pa im je u genima da budu sumnjičavi i oprezni, ali ovakvo ponašanje često zna da preraste u agresiju prema svakoj nepoznatoj osobi. Zato je rana socijalizacija i trening jedini recept da vaš pas ne razvije neprijateljstvo, strah i netrpeljivost prema ljudima.

Čivava – iako lajava i s velikim karakterom, čivava je sklona da bude uplašena i da to pokazuje jakim trešenjem. Naročito su nervozne u blizini velikih pasa, a nikako ne vole kada se na njih viče i kada su zanemarene. Naravno, ovo se odnosi na sve pse, ali one su naročito osetljive. Pažljivo upoznajte vašu čivavu sa drugim psima i uvek budite pažljivi i odmereni sa svojim psom.

Hrt – kako su hrtovi najčešće uzgajani za trke pasa, često pate od nedostatka interakcije s ljudima pa znaju biti izrazito plašljivi. Stidljivi su, pa njihovo poverenje možete zadobiti trudom, upornošću, velikom ljubavlju i pažnjom.

Mali italijanski hrt – veoma su osetljivi, prave nežne dušice u psećem svetu. Ali, izrazito su inteligentni pa će dresurom i pažnjom postati najbolji ljubimci. Samo im obezbedite mirno okruženje, uredan život i puno ljubavi.