SA NJIMA NIKO NE SME DA SE IGRA: Dokumentarac otkrio kako žive PSI U ČERNOBILJU (VIDEO)

psi
Print screen/You Tube

Nakon nuklearne katastrofe, koja se 1986. godine dogodila u Černobilju, to područje je ostalo bez ljudi, ali ne i životinja.

 

Eksplozija u nuklearnoj elektrani u Černobilju zahtevala je hitnu evakuaciju ljudi iz tog grada, kao i iz susednog Pripjata, tako da su tamo, kao jedini živi stvorovi, ostale životinje. Među njima su bili i psi, koje su stanovnici ovih mesta morali da ostave, kada su evakuisani.

Nakon 31 godine, neki štenci i dalje lutaju pustim predelima, čekajući da im dođe gazda, a to je bio povod za snimanje dokumentarca “Štenci iz Černobilja” u kome je opisano kako oni danas tamo žive.

Procenjuje se da trenutno u “ozračenom području” živi oko 900 pasa lutalica, za koje se još uvek pouzdano ne zna koliko je radijacija uticala na njih. Ove životinje bi trebalo izbegavati po svaku cenu zato što u svom krznu mogu da nose radioaktivne čestice, objašnjeno je u ovom dokumentarnom filmu. 

Ipak, ovi psi nisu totalno prepušteni sebi, već se o njima staraju dve organizacije, koje se trude da zadrže optimalan broj njih, jer bi se šanse za njihovo preživljavanje drastično smanjile, kada bi im se broj povećao, a glavni razlog za to bi bio nedostatak hrane i skloništa tokom izuzetno hladnih dana.