SAČEKAJTE PRAVI TRENUTAK: Evo kada je vaše dete spremno da mu poklonite LJUBIMCA

Ljubimci su prijatelji za ceo život, a osim društva utiču i na razvoj samopouzdanja, empatije, discipline i odgovornosti kod dece.

pas
Pixabay.com

Nežni, krzneni sa ljupkim njuškicama, pernati koji lepo pevaju, šareni koji veselo plivaju… bitan su deo odrastanja. Mnoga istraživanja dokazuju važnost druženja i igre s kućnim ljubimcima na psihički razvoj dece.

Pored toga što usrećuju dete i prave mu društvo u igri, oni ga uče mnogim veštinama, razvijaju empatiju, samopouzdanje, disciplinu i odgovornost, ali isto tako smiruju i raduju odrasle… Roditelji su često u dilemi da li detetu kupiti ljubimca ili ne jer strahuju da će na kraju sva briga spasti na njih. Kada treba detetu kupiti ljubimca, to jest u kom uzrastu je ono spremno da se stara o njemu, pitali smo Anu Janković, psihologa.

Deca do tri godine obično se brzo zasite i životinja i igračaka. Njima zapravo i nije potreban ljubimac, osim ako on već nije u porodici, jer ne znaju kako da se ophode prema njemu. Često vuku životinje za rep ili uši, ali ne iz obesti, već nisu svesna da je to živo biće. Tek nakon tri i po godine mogu da razumeju reakciju životinje. Potreba za kućnim ljubimcem najviše je izražena kod predškolaca, posebno kod jedinaca, dece koja u komšiluku nemaju vršnjaka i kod stidljivih mališana – ističe ona.

Sedam godina je idealan uzrast da dete dobije četvoronožnog drugara.

Tada je dovoljno zrelo da zna kako životinja nije igračka, već ima potrebe i osećanja, mora da se nahrani, prošeta. U ovom uzrastu dobijaju nove obaveze, pa uče i kako da se brinu o ljubimcu i tako stiču odgovornost – kaže psiholog.