SAČUVAJTE KIČMU MALIŠANA i omogućite pravilan razvoj: Kako odabrati RANAC ZA VRTIĆ?

Tema koja je naizgled laka za razmišljanje i priču, a zapravo zahteva nešto dublju analizu i posvećivanje pažnje, ušpravo je biranje rančeva za decu, posebno kada su u mlađem periodu.

Promo

Ne samo kada je ranac za vrtić u pitanju, već i rančevi za predškolsko, rančevi za školu, pa često i za treninge, važno je odaberete one koji će vašem detetu najpre odgovarati u pogledu zdravlja njegovog tela.

Lekari često govore o razvoju i pravilnom izgledu kičmenog stuba i leđa uopšte. Ono što se u najvećoj meri navodi kao razlog krive kičme, pojave manjih grba, prakse nepravilnog sedenja, jeste to što je ranac nekvalitetan i čini da dete već u hodu zauzima pogrešan stav i položaj, što se dalje projektuje na sedenje, svakodnevno funkcionisanje, a to naposletku dovodi do nezdravog izgleda i stanja kičme. Zato je važno od početka, pa da i sami rančevi za vrtić budu ispravno odabrani.

Veličina ranca za vrtić

Najpre pogledajte veličinu ranca. Velika je razlika između onih koji su namenjeni deci u vrtiću u odnosu na one za predškolsko, a tek onda i u odnosu na one za školu. Sama veličina se bira prema potrebama deteta, to jest, onoga što sa sobom nosi, ali i prema samoj građi vašeg deteta. U odnosu na njegov rast, kilažu, treba birati ranac tako da bude taman, ni mali, a ni veliki, jer i jedno i drugo mogu stvoriti neprijatan osećaj tokom nošenja, kao i nepravilno držanje kičme. Kada odaberete veličinu, sledi čekiranje onih najvažnijih odlika dobrog ranca.                     

Najvažnije karakteristike

Postoje tri važne odlike koje kvalitetan ranac mora da ispuni. Nebitno je da li su to rančevi za vrtić ili školu, pravila važe za sve. Najpre, potrebno je da „leđa ranca“ budu postavljena anatomskom penom, tako da se oblik prilagodi obliku detetovih leđa. Samim tim neće imati nikakvog žuljanja, osećanja onoga što ima u rancu na leđima i teret će se rasporediti ravnomerno svuda. Ono što najviše utiče na balansiran raspored tereta, koji znamo svi da deci danas ume da bude veliki zbog broja knjiga i svezaka koje se nose, kao i samog pribora dodatnog, jesu naramenice, odnosno kaiševi koji idu preko ramena.

Ti kaiševi moraju biti, kao i sam ranac, postavljeni anatomskom penom, tako da sasvim prijanjaju lopaticama, ramenima, a uz to je bitno da budu dovoljno široki. Kada je kaiš uzak, onda dolazi do žuljanja, pomeranja i samog krivljenja kičme, koje nikako nije dozvoljeno. I na kraju, potrebno je da ta dva kaiša imaju opciju povezivanja dodatnim kaišem ispod grudi, koji se brine da teret bude sasvim lagan za nošenje detetu. Kada sve ovo rešite, možete preći na onaj, za decu najvažniji deo, a to je sam izgled ranca.

Estetika rančeva

Izgled ranca u dečijim danima je vrlo važan. Deca uglavnom vole određene boje, određene figure ili likove na svojim torbama, određen raspored pregrada, pa tako se u velikoj meri razlikuju rančevi za devojčice i rančevi za dečake. Tu im uvek dopustite da sami biraju šta im se dopada i šta žele da imaju, jer će to za njih biti motiv više da zavole vrtić, predškolsko ili prve školske dane.loading...