Ako do sada niste razmišljali, sada je pravo vreme da počnete da planirate vaš odmor. Za početak krenite sa istraživanjem svih mesta, koja vam mogu biti interesantna i sa istraživanjem onih mesta u kojima nikada niste bili. Ove godine možda treba da promenite rutinu i da probate nešto sasvim novo i drugačije.

U to ime predlažemo vam naših top pet najlepših destinacija za ovo leto, koje je pred nama i koje će, iskreno se nadamo, što pre doći.

Andaluzija

Osetite Španiju na sasvim drugačiji način i zavirite tamo gde je nastao flamenko, gde je igra osnova, a radost i lepo raspoloženje na svakom koraku. Poznato je da smo leti još raspoloženiji, te će vam se u ovoj zemlji i te kako vratiti osmeh na lice. Ako želite da leto 2020. godine učinite nezaboravnim, od srca vam predlažemo jug Španije. Plivanje u Sredozemnom moru, gradovi sa mavarskom arhitekturom i presavršenim gastronomskim specijalitetima – ukratko bi bila Andaluzija. Ali je i te kako mnogo više od toga!

Andaluziju čini osam provincija, između ostalog i Sevilja, Malaga i Almerie. Na prostorima stare Andaluzije ispisivala su se važna slova istorije. Ovakve regije i gradovi u kojima su se odrigravali važni istorijski događaji i te kako imaju šta da ponude svojim posetiocima. Ako se odlučite za Sevilju, poneće vas radost flamenka, te ćete poželeti da zaigrate i naučite sve korake. Oboriće vas s nogu tvrđava i dvorac Alkatraz i Zlatna kula.

U drugim provincijama  osetićete sve čari noćnog života, a ako ste ljubitelji muzike ovde toga ne manjka. Ovo nije jedno od onih mesta gde muzika prestaje nakon ponoći i gde se gradovi noću gase. Ovde je gotovo do jutra veselo, slavi se život i slavi se lepota življenja uz ples, igru, smeh i naravno hedonističke momente – cigare i alkohol. Ako vas ipak zanimaju mirnija mesta, onda je za vas Kordoba, gde nema mnogo turista. Ne zaboravite da probate poznato seviljsko pivo i hladnu špansku supu od paradajza – gaspačo.

Grčka

Grčka More
Pixabay.com

Letovanje 2020. za nekoga neće proći bez Grčke – i ne treba! Toliko ima divnih neistraženih i neiskomercijalizovaih mesta za letovanje u Grčkoj, da bismo čini se ceo život mogli da provedemo istražujući sva ta predivna mesta, plaže i uvale. Ako svake godine letujete u Grčkoj, onda znate o čemu govorimo.

Ukoliko, pak, niste nikada do sada letovali u Grčkoj, iz različitih razloga, sada je vreme da prelomite i da počnete da planirate na koje ćete mesto ove godine otići. Ne postoji pravilo gde je najlepše, ali možete krenuti redom. Halkidiki sa svoja tri prsta čini nešto jedinstveno i naši turisti ga obožavaju. Plaže su predivne, voda je čista bilo da se odlučite za Kasandru ili Sitoniju.

Međutim, ako imate želju da idete malo dalje i ako u planu imate grčka ostrva, što svakako savetujemo, onda predlažemo sledeće: Krit, Santorini, Rodos, Mikonos, Zakintos, Kefalonija, Krf, Skiatos… Nestvarene obale, magična mesta, plavetno čista voda, prelepe plaže. Sva ova ostrva su svojevrstan raj, kako za one koji žive tu, tako i za turiste. Kada ih jednom posetite shvatićete zašto bi neko ko već tradicionalno letuje u Grčkoj godinama, tu tradiciju nastavio do kraja života.

Kapri

Lepa Italija. Čini se da opčinjeni Grčkom, često zaboravljamo na druge prelepe zemlje, koje nam mogu doneti mnogo lepih osećaja i uspomena. Italiju često zaboravljamo i pre ćemo je posećivati tokom onih hladnijih meseci. Zato bi ovo letovanje 2020. godine trebalo da bude drugačije u tom smislu i upravo smo na menjanje ove rutine mislili.

Da, ovo jeste jedna vrsta luksuznog letovanja, ali i to sebi treba da priuštite makar jednom u životu. Za ovo ostrvo opredeljivali su se mnogi od rimskih vladara do holivudskih zvezda. To vam već nešto govori.

Priroda je nestvarna ovde, te boje, mirisi i zvuci ostaviće na vas poseban efekat. Kapri je zapravo spoj nestvarno lepe prirode i modernog ostrva, na kojem možete pronaći svetski poznate brendove. Ako želite da istražujete prirodne atrakcije, savetujemo da nikako ne propustite pećinu Grotta Azzura. Očaraće vas jedinstvena plava boja. Kapri je ipak ostrvo za prave avanturiste, s obzirom da je obala stenovita i kamena. Ipak, samo ovde možete pronaći takva mesta, daleko od sveta i ljudi, sami ili sa voljenom osobom.

Turska letovališta

Turska
pixabay.com

Ako već do sada niste – vreme je da razmislite i o Turskoj. Ovo može da bude veoma povoljna varijanta za vaše letovanje 2020. godine. I to ne samo u prvim i poslednjim sunčanim danima, već tokom celog leta. I vreme je idealno da već sada rezervišete vaš termin i odaberete konkretnu ponudu. Antalija je nekako najpogodnija za sve, jer ima bogat sadržaj.

Mediteranska obala, atraktivan noćni život, mogućnost kupovine luksuznih i onih drugih pristupačnijih brendova, kafići, restorani, diskoteke i naravno eskluzivni bazeni sa pogledom na more. Ovde je luksuz zaista pristupačan. Provincija Alanja je takođe zanimljiv.

Bogata je arheološkim nalazištima i muzejima, pećinama i impozatnim građevima, od istorijskog i religijskog značaja. Veruje se da je ovde zapravo najbolji provod. O hrani u Turskoj i da ne govorimo – kebab i baklava su obavezni, a uživaćete i u ostalim specijalitetima koji su zapravo delikatesna kombinacija mediteranskih i arapskih specijaliteta.

Malta

Odmor za oči, dušu i telo, odmor koji se priželjkivali, kojem ste se nadali i odmor o kojem ste sanjali – to je Malta. Ako se dobro organizujete možete povoljno proći, samo je potrebno, kao i za mnoge druge zemlje – da na vreme krenete sa prpremom. Glavni grad Malte je Valeta, hedonistički centar ostrva sa ukusnom hranom i restoranima u luksuznoj klasi.

Na Malti mnoga mesta imaju određena uzvišenja, te ćete uvek nalaziti na prelepe poglede i idealna mesta za fotografisanje. Krstarenja su takođe popularna, te vam savetujemo da se prepustite i toj magiji. Naravno ne treba zanemariti ni idealne plaže, koje su obeležje Mediterana. Ovo su plaže koje su bezbedne i na kojima je more izrazito čisto.loading...