SADA JE PRAVO VREME! Evo zašto je važno da REDOVNO SERVISIRATE klimu u vašem stanu

Klima uređaj je sistem dizajniran i napravljen da reguliše temperaturu, vlažnost i kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Deluje tako što uklanja toplotu i vlagu iz unutrašnjeg prostora, čineći okruženje udobnijim i pogodnijim za život ili rad.

Klima
Dnevno.rs

Klima uređaji se obično koriste u stambenim, poslovnim i industrijskim okruženjima za održavanje prijatne unutrašnje klime, posebno tokom vrućeg ili vlažnog vremena.

Glavne komponente klima uređaja uključuju

 • Kompresor je srce sistema za klimatizaciju. On komprimira rashladno sredstvo, podižući njegovu temperaturu i pritisak pre nego što ga pošalje u kondenzator.
 • Kondenzator: Kondenzator je odgovoran za oslobađanje toplote koju apsorbuje rashladno sredstvo tokom procesa hlađenja. To je kalem od bakarnih ili aluminijumskih cevi, sa rebrima za efikasan prenos toplote.
 • Ekspanzioni ventil: Ekspanzioni ventil reguliše protok rashladnog sredstva između strane visokog pritiska (kondenzator) i strane niskog pritiska (isparivač) sistema.
 • Isparivač: Isparivač je komponenta odgovorna za hlađenje vazduha.
 • Regulator vazduha: Regulator vazduha je odgovoran za cirkulaciju vazduha kroz sistem klimatizacije.
 • Vazdušni filter: Vazdušni filter je neophodna komponenta za održavanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru.
 • Termostat: Termostat je kontrolni centar sistema za klimatizaciju.
 • Odvodna posuda i odvodna linija: Odvodna posuda i odvodna linija su odgovorni za sakupljanje i uklanjanje kondenzacije koja nastaje tokom procesa hlađenja.

Proces klimatizacije uključuje neprekidnu cirkulaciju rashladnog sredstva kroz ove komponente, omogućavajući prenos toplote sa unutrašnjeg vazduha na spoljašnji vazduh, čime se hladi prostor. Postoje različite vrste klima uređaja, uključujući prozorske jedinice, split sisteme, centralne sisteme za klimatizaciju i prenosive jedinice, od kojih je svaka dizajnirana da zadovolji specifične potrebe za hlađenjem i prostornim zahtevima.

Ako posedujete klima uređaj, možda ćete se složiti da je to jedna od vaših najboljih, i najomiljenijih stvari u kući. Niko ne želi da mu se klima uređaj pokvari tokom vrelih meseci ili da kondenzacija poplavi prostorije u kojima se boravi. Servis klime pomaže vlasnicima nekretnina i poslovnih pristora da održe svoje klima uređaje u vrhunskom stanju i spreče probleme. Pored toga, servis klime će pomoći da popravite vaš klima uređaj ako se pokvari.

Šta je servis klime i zašto je bitno da se uradi?

Klima uređaj ne samo da hladi prostorije u vrućim mesecima, takođe odvlažuje i filtrira vazduh u vašem domu. Većina kompanija za servisiranje klima uređaja nudi širok spektar usluga i održava ili popravlja većinu proizvođača i modela klima uređaja, bez obzira na njihovu starost.

Servis klime se odnosi na redovno održavanje i inspekciju sistema klimatizacije kako bi se osiguralo da on funkcioniše efikasno. Ova usluga obično uključuje čišćenje ili zamenu filtera, proveru nivoa rashladne tečnosti ili ti freona, proveru i čišćenje kalemova i procenu ukupnih performansi sistema.

Neke prednosti koje servis klime uključuje

 • Poboljšava energetsku efikasnost

Redovno održavanje može pomoći da klima radi učinkovitije, što zauzvrat smanjuje potrošnju energije i smanjuje račune za struju.

 • Poboljšava kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru

Servis klime pomaže u uklanjanju čestica i zagađivača iz vazduha, poboljšavajući kvalitet vazduha u vašem domu.

 • Smanjuje potrebu za popravkama

Preventivno održavanje može pomoći u identifikaciji i rešavanju potencijalnih problema pre nego što postanu skupi i veliki problemi, smanjujući verovatnoću kvarova.

 • Produžava životni vek trajanja

Redovan servis klime može pomoći da se produži životni vek vašeg klima uređaja, a i smanjiće potrebu za skupim popravkama ili ranom zamenom vašeg sistema.

 • Garancija uz redovno održavanje

Mnogi proizvođači klima uređaja zahtevaju redovno održavanje kao uslov njihove garancije. Ako ne radite redovno održavanje klime ne servisirate svoj uređaj po potrebi, jer to može poništiti vašu garanciju.

Ukratko, redovno servisiranje vašeg klima uređaja je od suštinskog značaja za održavanje efikasnosti, obezbeđivanje dobrog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru, produženje životnog veka, sprečavanje kvarova, održavanje vaše garancije i uštedu novca na računima za energiju.