SADA JE PRAVO VREME ZA TO! Krenite sa PROLEĆNIM UREĐENJEM BAŠTE tako što ćete prvo urediti OVO

Ma koliko voleli zelene površine u dvorištu, za dobro funkcionisanje i iz mnogih drugih praktičnih razloga važno je da ono ima i staze koje će povezivati ključna mesta dvorištu.

terasa
pixabay.com

Prilaz do kuće i garaže bi obično trebalo biti pod stazama, doduše, sve u zavisnosti od površine samog prilaza. Staze veoma mogu uticati na izgled celokupnog eksterijera, te im se zato poklanja posebna pažnja. Kako ne spadaju u investiciju koja je tako mala, staze se rade jednom u više godina, a za to vreme postoji način kako ih održavati i obnavljati.

Ne samo nov izgled nego i zaštita

Beton, ma koliko jak materijal bio, kada je izložen spoljašnjim uslovima, nakon nekog vremena propada. Ispuca, okrnji se i postane porozan, naročito ako je konstantno na udaru, odnosno ako je prometan kao staza u dvorištu. Da bi mu se što duže održao prvobitni izgled, treba ga adekvatno zaštititi, a pre svega kvalitetno uraditi.

Staze i betonske površine u dvorištu su na udaru i sunca, i mraza i kiše, pa se u skladu sa tim i planira njihova zaštita. Kada se uz to može iskombinovati i da izgledaju lepše i interesantnije, dobijamo dvorište jedinstvenog izgleda.

Farba za beton put do živopisnog dvorišta

Sve betonske površine u dvorištu mogu vrlo lako oživeti – time što će se uzeti farba za beton u odgovarajućoj boji i njome ofarbati ono što se želi. Kada u dvorištu ima dosta zelenila, a znamo da je neophodno i imati uređene staze, beton se u celu tu sliku i ne uklapa toliko. Zato se preporučuje da se betonske staze ofarbaju u neku boju koja se ili uklapa sa fasadom ili je u nekoj boji koja je u skladu sa prirodom okolo.

Sa tako ofarbanim stazama (a načina i kombinacija ima pregršt), dobija se ambijent u kome se uživa i koji je odmor za oči. Ne treba zaboraviti da je uređenje dvorišta i pravljenje oaze od njega primarno u danima koji dolaze sa lepim vremenom i da je pravo vreme razmišljati o tome.

Možete biti i sam svoj majstor – samo odaberite odgovarajuću farbu i krenite u akciju

Uz poneki savet stručnjaka i interneta, izgled svog dvorišta možete preuzeti u svoje ruke, mnogi to i vole – bavljenje dvorištem pozitivno utiče i na raspoloženje, a time što sami uređujemo svoj prostor štitimo sebe od toga da nam neko drugi ne ispoštuje ono što smo zamislili. Kao i svi radovi, farbanje betona zahteva pripremu, a ona se ogleda u tome što je pre svega neophodno ispraviti sve nepravilnosti, popuniti pukotine i izravnati beton gde treba.

Zatim, isto tako je važan deo pripreme da podloga bude 100 odsto suva da bi se boj lakše vezala za beton. Sam proces farbanja podrazumeva i nanošenje primarnog sloja koji će omogućiti da se farba bolje primi. Naoružajte se strpljenjem – potrebno je farbati u više ruka, a svaki sloj treba da se suši makar 24 sata, što proces čini dužim, ali efekat koji se na kraju dobije ne može se zameniti nijednim drugim.