Sam svoj majstor: NAUČITE DA LEPITE TAPETE – vaš stan će odmah izgledati lepše, a UŠTEDEĆETE

Za promenu izgleda stana, nekada je dovoljno ukrasiti samo jedan zid.

Pixabay.com

Dizajn tapeta danas je prefinjeniji nego ikad, a i cene nisu visoke. Tako se tapete u Srbiji mogu naći već od 990 dinara po rolni, oko 3.500 dinara za rolnu plastificiranih tapeta koje se mogu prati, ali i za 50.000 dinara po rolni tapeta sa potpisom ekskluzivnih dizajnera.

Rolna tapete dovoljna je da pokrije oko pet kvadratnih metara, ali sve zavisi od zahteva za međusobno podudaranje “šara”. Mogu se kupiti i na dužinski metar, a tada je cena nešto viša.

Nekada su se tapetama oblagali celi zidovi, a danas je dovoljno samo jedan zid. Zbog ukrasnih elemenata na današnjim tapetama, one su ukras sam za sebe, koji ispunjava i ulepšava prostor. Manji prostor obložen tapetama nosi i manje troškove, kako broja rolni koje morate kupiti, tako i ruku profesionalnih majstora čije umeće staje od 3 do 5 evra po kvadratnom metru.

Iako na prvi pogled deluje izuzetno komplikovan posao, danas su građanima nadohvat ruke brojni internet blogovi i video-tutorijali koji se bave molerskim radovima u kući i do detalja objašnjavaju kako da samostalno zalepite tapete i tako sebe poštedite činjenice da ste za rolnu tapeta dali 10 evra, a za njeno lepljenje čitavih 25.

Svaka tapeta ima simbole i oznake koji se moraju slediti prilikom postavljanja na zid. Obratite pažnju na to da se papirne tapete šire u kontaktu sa vlagom, te se lepak mora naneti na njih pre postavke (na lice koje ide na zid) i na sam zid. Kod ostalih tapeta lepak nanosimo samo na zid. Nije preporučljivo da tapete postavljate na mokre ili vlažne zidove jer na sveže okrečenim zidovima tapete neće da se zadrže.

OPREMA POTREBNA ZA LEPLJENjE

– Sto za sečenje tapeta ili veća ravna površina na kojoj se mogu seći tapete

– Lepak za tapete čija cena staje od 400 do 1.000 dinara za kilogram mase

– Četka i valjak za nanošenje lepka (može poslužiti i valjak za krečenje)

– Valjak za ravnanje tapeta i špahtla

– Skalpel

– Metar ili veći lenjir

– Visak ili laser za izvlačenje vertikala čija je cena oko 500 dinara.