SAM SVOJ MAJSTOR: Ne bacajte pare već nabavite ALAT KOJI SVAKI DOM TREBA DA IMA

Šta od kućnog alata imate trenutno u svom domu? Da li znate da pojedini alat uvek morate da imate pri ruci, jer nikada se ne zna šta može u domu da se pokvari? Da li vam se već tako nešto i desilo, a niste imali čime da popravite? Vreme je da se upoznamo sa obaveznim alatom koji svaka kuća treba da ima.

printscreen/youtube.com/ Handimania

Dom funkcionalnim čine različiti alati, ali i kućni aparati bez kojih se danas život ne može zamisliti. A bez alata bili koji prostor se ne može urediti.

Na primer, uzmemo bušilice. Ne samo u industriji, bušilice su važan alat i u svakoj kući.Bez njih nije moguće okačiti policu za knjige niti napraviti rupu ne samo na drvenom, već i na metalnom materijalu ili recimo na čeliku.

Prilikom montiranja razmih predmeta i konstrukcija u domu, bušilice su neophodan i preko potreban alat. Zbog toga se danas na tržištu mogu pronaći najjednostavnije ručne bušilice, ali i one koje su brojčano upravljive.

Kada su nastale prve bušilice?

Još pre 35 000 godina može se reći da su prve bušilice nastale. Iako njihovo poreklo datira od davnina, izgled im se do današnjih dana drastično promenio. Naime, neka ih je činio zašiljeni kamen i on se okretao uzmeđu ruku. Da su se takve bušilice koristile u praistoriji svedoče istorijska nalazišta koja datiraju još iz doba paleolita.

Kao sledeći veoma značajan period uzima se 5. veke pre naše ere. Tada su drevni Egipćani konstruisali tzv. bušlice sa lukom. Zahvaljujući njima se brže i efikasnije bušilo,  upotrebljivane su za stolarske i zidarske radove. Iz Egipta su se dalje proširile prema Evropi i Aziji, a neke slične bušilice se čak i danas koriste.

Rimljani su naravno otišli i korak dalje. Oni su napravili verziju vertikalnog vrete a koji je u ravni sa horozontalnim drvetom i zamaškom koja služi za održavanje impulsa i tačnosti. Kinezi su još pre nove ere u vreme dinastije Kvin 221. godine p.n.e. razvili drvene bušilice. Ti modeli su brzo i lako mogli da dosegnu dubinu i do 1500 metara.

Svakako, preteča današnjeg modela ručne bušilice jeste bušilica koja je nastala u 15. veku. Imala je dva dela. U gornjem se nalazio držač koji je služio za rad i okretanje, a u donjem delu se nalazio bit. Bit je služio za pravljenje rupa, pa su ovo bili delovi koji se menjaju, jer su se lako trošili.

Tek krajem 19. veka kada je otkriven električni motor veliki napredak su doživele i bušilice. Prvi električni model ovog alata patentirali su 1889. godine Artur Arnot i Vilijam Brain. Braća Fein su 1895. godine otkrili prvu prenosnu bušilicu i ova godina se uzina kao prelomna, jer je značila i uvod u eru jednig novog, savremenog i bržeg načina bušenja.

Vrste bušilica

Danas se na tržištu mogu naći tri osnovne grupe bušilica. One se mogu podeliti na mašinske, ručne i ručne sa pogonom. A evo koja je razlika između njih.

Najpre su se pojavile obične bušilice. Zatim su razvijene električne, odnosno bušilice na pogon. Ovaj noviji model podrazumevao je upptrebu elektromotora koji je pokretan strujom jačine 220V. Ima primera ovakvih bušilica koje za svoj rad mogu da koriate u jednosmernu struju iz akumulatora i baterija.

U prostorijama u kojima ne sme da dođe do varnučenja upotrebljavaju se pneumatske bušilice. One u radu koriste kompresor za snadbevanje vazduha.

Mašinske bušilice se koriste za precizno izvođenje radova u različitim industrijskim oblastima. Koriste se za bušenje debelog gvožđa, betoba, cigli. U zavisnosti od materijala za koji se koriste razlikuju se stono stubne, stone bušilice, redne, radijalne, horizontalne, revolverske, bušilice za urezivanje navoja, duboko bušenje, kao i bušilice glodalice.

Koji model bušilice je najbolji?

Za kućnu upotrebu najbolje su univerzalne ručne bušilice. Mogu se koristiti i za bušenje drveta, plastike, čelika, lima, pa i blokova. Ima ih u različitim veličinama i različitih dimenzija, pa shodno potrebama treba odabrati adekvatan alat.

A osim što je važna namena, važan je i intenzitet njenig korišćenja. Zapitajte se koliko vam je često bušilica potrebna u radu.

Posebni je važno razmotriti i pogon. Ako kupite akumulatorsku bušilicu, onda bi trebalo da znate da njen rad zavisi od kapaciteta baterije, ali i mogućnosti brzog i efikasnog punjenja.

Takođe, kada kupujete ovaj alat morate i da povedete računa o kupovini burgija. Ako imate najbolju bušilicu, njen rad mogu da ugroze povoljne u nekvalitetbe burgije. Zbog toga se obratite licenciranim prodavcina koji vam garantuju proveren servis i omogućavaju atest.

Zašto treba birati aku bušilice?

Danas posebno mesto na tržištu zauzimaju aku bušilice. Naime, renomirani brenovi znaju da se trka na tržištu nemilosrdna i da samo najbolji pobeđuje. A cilj je samo jedan, a to znači da se dopre do što većeg broja korisnika.

Ali zašto baš aku bušilice?

Ovi modeli kućnih aparata imaju dužu izdržljivost i mogu se koristiti mnogo duže tokom rada. Zahvaljujući EC motoru imaju duži životni vek, a ako je jedan akumulator id 2,5Ah napunjen, aku bušilice mogu da zašrafe i do 1000 šrafova koji su dimenzija 4 x 40 mm.

Ovi modeli imaju brži omer snage i težine sa obrtnim moemntom i do 18 Nm što podrazumeva meko uvrtanje, ali se koristi i za snažno uvrtanje šrafova koji imaju prečnik i do 7 mm čija je dužina glave svega 163 mm, a težina samo 900 g.

Glavne prednosti aku bušilica

Prednosti ovih alata su i u jednostavnom transportu alata, ali i bitova, jer se mogu pričvrstiti za držač za pojas. Mogu se koristiti i na tamnim mestima, jer određeni modeli imaju ugrađeno LED svetlo.

U ponudi se mogu pronaći i aku bušilice koje imaju dve glave što omogućava fleksibilnijem radu i brzoj zameni. Koristi se za bušenje i šrafljenje na teže pristupačnim mestima, a zahvaljujući ugaonim nastavcima mogu se koristiti za višestrani rad. Ove bušilice su lagane i kompaktne za rad, a imaju ekstremno kratka tela.

Glavna prednost ovog alata jeste u tome što potpuno bežično radi i nema potrebe da se razvlače produženi kablovi ili da se traži utičnica po stanu. Za bušenje drveta, gipsa, metal ili plastike, kao i za bušenje rupa različitih dimanzija ove bušilice mogu da posluže. Zato što uglavnom dolaze sa dodatnim korisnim nastavcima i funkcijama, aku bušilice su izuzetno tražene na tržištu.

Naravno, pre kupovine razmotrite da li vam je potrebna bušičica za profesionalan rad ili samo za obavljanje određenih kućnih poslova. Shodno potrebama izaberite odgovarajući alat.

Srećan rad!