Nismo svi rođeni majstori. To nam je bar lako za pojmiti. Međutim, sigurno ste se sami pitali, bezbroj puta, šta možete a šta ne možete da popravite u sopstvenom domu!

 

Postoje stvari koje nikako ne bi trebalo da pokušavate bez električara, ali postoje sitnice koje sigurno možete sami sprovesti u delo, bez pomoći iskusnog električara koji će motriti na vaše postupke tokom rada.

Naravno, sebe treba ograničiti i biti svestan limita. Ne treba sebi zacrtavati preterane zadatke koje je nemoguće izvršiti. Budite realni i odredite šta zaista možete da uradite a šta ne možete da postignete.

Odmah treba napomenuti da ozbiljinije popravke ili rad na nekom većem projektu ne dolazi u obzir i da to svakako ne preporučujemo, ali postoje popravke koje možete sami uraditi. Izdvojili smo nekoliko situacija u kojima vam pomoć vrsnog električara verovatno neće biti potrebna.

Popravka manjih kućnih aparata

Kada su u pitanju veći kućni aparati kod njih postoji mnoštvo faktora koji su možda predstavljali problem. Kod manjih to nije slučaj. Ovo je najnaprednija popravka koju vam preporučujemo ali zaista nije najgora stvar koja može da vam se desi. Potrebno je, pre svega, ispitati uzrok problema i videti šta može da se učini.

Kod manjih aprata nije problem osmotriti problem jer vam ceo aparat stane u ruke i možete ga osmotriti celog i uvideti gde se nalazi situacija koju treba popraviti. Izuzetno važan faktor je imanje strpljenja i stabilnosti da se prestane sa popravkom ukoliko se vidi da vam ne ide.

Obratite pažnju da aparat ne popravljate dok je uključen u struju jer može dovesti do kratkog spoja, ali nadamo se da ne morate biti električar da biste to razumeli. Zato, slobodno se okušajte u ovoj popravci, naravno, samo pažljivo, postepeno i sa dosta strpljenja i možda i uspete bez pomoći električara majstora da zamišljenu popravku sprovedete u delo.

Zamena sijalica

Nemoguće da ovo niste do sada pokušali. Ukoliko niste, znajte da vam ne verujemo. Svako se, ili će se, oprobati u ovome tokom svog života. Možda i najlakša popravka po kući, generalno, ne samo električarska. U pitanju je vrlo prost zadatak koji je lak za izvođenje i ne predstavlja nikakav problem.

Naravno, obratite pažnju da li je svetlo ugašeno da ne biste bili pecnuti ili da vas ne bi iznenadilo do te mere da vam ispadne sijalica i razbije se staklo kada se upali dok montirate novu sijalicu ali sve u svemu, to vam je najlakša popravka koja vas očekuje u životu.

 

Zamena osigurača

Ovo možda možete sami, a možda vam je potreban električar. No, svakako, nije greh pokušati. Pažljivo vidite koji osigurač pravi problem, izdvojte i izvadite ga iz kutije i nakon toga pristupite stavljanju novog. Izgleda prosto zato što i jeste. Naravno, ukoliko niste vični u popravkama i to jednostavno nije vaša sfera interesovanja, nije sramota u delegiranju ove dužnosti nekom električaru i u učenju iz njegovog rada.

Postoji mnoštvo problema koje osigurači mogu imati, najčešće je u pitanju preterana temperatura, zagrevanje i iskakanje osigurača iz zacrtanog koloseka. Ukoliko ne uspete ili se plašite rizika koji svaka popravka sa sobom nosi, svakako potražite pomoć. Bolje da priznate sebi da ne možete, nego da pokušate i napravite još veći problem…iako mi verujemo u vaše sposobnosti.loading...