Prvo pravilo za branje začinskog bilja je da što više berete, više će rasti.
Većini začina treba česta berba kako bi postale bujnije i dobro oblikovane. Sa druge strane, prilikom odabira biljke za zaksiju, razmislite koje začine najviše koristite u kuhinji i koji vam najčešće trebaju u pripremi jela.
U nastavku se nalaze tri najčešće začina koja se uzgajaju u posudama na kuhinjskom prozoru.
Bosiljak
Ova biljka uspeva čak i kada se uzgaja u loncima. Ukoliko ovoj biljci omogućite dobro izdrenirano tlo i puno sunca, nećete imati problema sa uzgojem. Bosiljak voli čestu berbu i podsticaćete njegov rast svakim kidanjem listića. Obavezno uklonite sve cvetne pupoljke koji se pojave, jer jednom kada bosiljak počne cvetati, ukus lišća je lošiji.
Peršun
Ukoliko uzgajate bosiljak, možete mu dodati i peršun. Jedinstvena tekstura lišća ove biljke čini ga odličnim partnerom za sadnju ukrasnih biljaka. Peršun se vrlo lako uzgaja, ali poput nane, traži redovnu vlagu i prihranu.
Nana
Postoji mnogo vrsta nane koje možete čak posaditi, sve zajedno u jednu veću posudu. Listove možete dodavati u pića, voćnu salatu, a suve koristiti za pripremu zimskog čaja. Menta voli obilnu vlagu i bogato tlo, a i odličan je borac protiv lošeg zadaha iz usta pa je možete i grickati.
ULEPŠAJTE DOM PREDIVNOM BILJKOM: Zaljubićete se na prvi pogled u njene raskošne cvetove