Samo iskusni znaju ove trikove: KAKO DA GAJITE ZAČINSKE BILJKE U SVOJOJ KUHINJI, a da vam se nikada ne osuše

Obožavamo začinsko bilje, neprestano želimo da ga ugostimo u saksiji u svojoj kuhinji, ali svaki put ista priča - posle nedelju dana propadne.

Bosiljak
Pixabay.com

Prvo pravilo za branje začinskog bilja je da što više berete, više će rasti.

Većini začina treba česta berba kako bi postale bujnije i dobro oblikovane. Sa druge strane, prilikom odabira biljke za zaksiju, razmislite koje začine najviše koristite u kuhinji i koji vam najčešće trebaju u pripremi jela.

U nastavku se nalaze tri najčešće začina koja se uzgajaju u posudama na kuhinjskom prozoru.

Bosiljak

Ova biljka uspeva čak i kada se uzgaja u loncima. Ukoliko ovoj biljci omogućite  dobro izdrenirano tlo i puno sunca, nećete imati problema sa uzgojem. Bosiljak voli čestu berbu i podsticaćete njegov rast ​​svakim kidanjem listića. Obavezno uklonite sve cvetne pupoljke koji se pojave, jer jednom kada bosiljak počne cvetati, ukus lišća je lošiji.

Peršun

Ukoliko uzgajate bosiljak, možete mu dodati i peršun. Jedinstvena tekstura lišća ove biljke čini ga odličnim partnerom za sadnju ukrasnih biljaka. Peršun se vrlo lako uzgaja, ali poput nane, traži redovnu vlagu i prihranu.

Nana

Postoji mnogo vrsta nane koje možete čak posaditi, sve zajedno u jednu veću posudu. Listove možete dodavati u pića, voćnu salatu, a suve koristiti za pripremu zimskog čaja. Menta voli obilnu vlagu i bogato tlo, a i odličan je borac protiv lošeg zadaha iz usta pa je možete i grickati.

ULEPŠAJTE DOM PREDIVNOM BILJKOM: Zaljubićete se na prvi pogled u njene raskošne cvetove