SAMO JEDAN FAKTOR utiče na TRAJNOST EMOTIVNE VEZE: Ako OVOGA nema, sve drugo pada u vodu!

ljubav
Pixabay.com

Za uspešnu vezu je bolje da se razlikujete u nekim stvarima, ali postoji ono nešto, od ključnog značaja, u čemu morate da se slažete. Evo o čemu je reč.

 

Često možete da čujete da se “suprotnosti privlače”, ali ako ste baš skroz različiti onda je vaša ljubavna veza definitivno osuđena na propast.

Iako se fizička privlačnost i zajednička interesovanja uvek izdvajaju kao najvažnije osobine na koje treba obratiti pažnju da bi veza bila zdrava, pokazalo se da to i nije toliko važno – tvrdi psiholog Piter Pirson.

U intervjuu za “Tech Insider” dr Pirson je rekao da je partner koji deli iste temeljne životne vrednosti s vama “sveti gral” odnosa i veza, prenosi Jutarnji list.

Početno uzbuđenje i navala hormona, koju osećate kad vas neko privuče, se samo čini kao najvažniji faktor vašeg odnosa u datom trenutku, ali Pirson kaže da ta hemija vremenom slabi, za razliku od osnovnih vrednosti kojih se držimo.

Deljenje istih interesovanja s partnerom svakako može biti korisno, ali nije tako važno kao deljenje istih osnovnih životnih vrednosti, jer se hobi, interesi i druge aktivnosti menjaju i o njima se može razgovarati i praviti kompromis na način na koji se o osnovnim principima i stavovima ne može.

OVO su ŽENE koje NAJTEŽE PRONALAZE LJUBAV i to je TUŽNO: Dame, najverovatnije ste SAME zbog OVOGA!

O stvarima koje vas zanimaju možete pregovarati, ali o vrednostima koje cenite ne – izričit je Pirson.

Na primer, ako vi volite kriminalističke serije, a vaš partner ne, uvek se možete dogovoriti šta ćete i kada gledati. Međutim, ako vam je životni cilj da se obogatite, dok vaš partner uopšte ne mari za novac, onda bi mogli da zapadnete u probleme.

Dr Pirson je dao primer jednog para sa kojim je radio: “On je gradio ogromnu kuće, dok ona nije htela da troši novac bespotrebno. Zapravo je prezirala njegovu ideju gradnje kuće iz snova”.

I ovaj primer potvrđuje da je osnovne vrednosti teže menjati nego bilo šta drugo, pa psiholog smatra da bi u tom segmentu trebalo da se poklapamo sa partnerom. Ako tu dođe do konflikta, možda ne bi trebalo ni da se upuštate u vezu, jer najverovatnije neće uspeti.