SAMO OVAKO MOGU BITI DELOTVORNE: Tri efikasna načina za DEZINFEKCIJU MASKI

Sve više je dokaza koji potvđuju da zaštitne maske pomažu u zaustavljanju respiratornih kapljica u velikoj meri odgovornih za širenje korona virusa.

Pixabay.com

Kako bi se sprečilo širenje korona virusa svi nosimo zaštitne maske, a ukoliko birate platnene maske, morate ih redovno prati.

Samo na taj način imaće svoju svrhu, a to je bezbednost vas i svih ljudi oko vas.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) apeluju na ljude da nose zaštitne maske sve vreme dok su napolju. Pored redovnog pranja ruku i fizičke distance, maske su “jedno od najmoćnijih oružja u cilju spečavanju širenja Kovida-19”.

U nastavku su najbolji načini za efikasno pranje maski.

Prokuvavanje maski

Stavite maske u ključalu vodu da se kuvaju pet minuta.

Ovo je jednostavan način, ali u nekim slučajevima može oštetiti maske ili može da smanji njenu prozračnost, u zavisnosti od koje tkanine je napravljena. Nije preporučljivo iskuvavati je više od deset puta.

Takođe, nakon što se osuši, stavite je ispred svetla kako biste proverili da nema oštećenih rupica. Ukoliko ih pak pronađete, bacite je jer u suprotnom mogu proći čestice virusa.

Pranje u veš mašini

Pranje zaštitnih maski u veš mašini sa ostalim vešom je sjajno rešenje. Kao što sapun za ruke uništava virus razbijajući njegovu spoljašnju površinu, deterdžent će oprati masku, te će biti sigurna za narednu upotrebu.

Posebnu pažnju obratite na temperaturu vode. Naime, preporučuje se pranje na 60 Celzijusa.Takođe, obavezno ih perite s odgovarajućom količinom deterdženta koje ćete dodatno “pojačati” s hlorom ili izbeljivačem koji štiti boje.

Pranje maski s vrućom vodom i izbeljivačem

Umočite zaštitnu masku pet minuta u mešavinu jedne kašičice izbeljivača u litar vruće vode. Temperatura nije važna jer će izbeljivač dezinfikovati masku.

Ali, potrebna je opreznost jer upotreba veće količine izbeljivača ili neke druge hemikalije može da ošteti tkaninu.

Dobro je isperite vodom u trajanju od deset do 15 sekundi. (svejedno na kojoj temperaturi).

Nakon toga, potopite je u čistu vodu da odstoji još pet minuta.

Zatim, masku dobro osušite.loading...