SAMOUBISTVO NIJE U MODI: Ovo je sporan Barberi duks zbog koga je internet poludeo (FOTO)

Barberi je uputio izvinjenje zbog dukserice sa kapuljačom, koja je imala sporni ukras – omču oko vrata. Britansku modnu kuću je kritikovala i manekenka Liza Kenedi u postu na Instagramu.

printscreen

Direktor Barberija Marko Gobeti je izjavio da im je jako žao, zato što su uznemirili javnost: „Greška koju smo napravili je neprimerena“, prenosi BBC na srpskom.

Dukserica sa omčom prikazana je u okviru kolekcije na Nedelji mode u Londonu.

View this post on Instagram

British fashion brand Burberry, under fire for featuring a hoodie with a noose around the neck during its London Fashion Week show, removed the clothing item from its collection. Burberry CEO Marco Gobbetti told CNN in a statement, “We are deeply sorry for the distress caused by one of the products that featured in our A/W 2019 runway collection.” (…) “Though the design was inspired by the marine theme that ran throughout the collection, it was insensitive and we made a mistake.” When will fashion stop normalizing and trivializing ‘symbols and images that historically represent racism, bigotry and oppression?’ someone stated on Twitter. Thoughts on this? #suicideisnotatrend #burberryhoodie #noosehoodie #burberryhoodie #suicideisnotfashion

A post shared by Inspirational platform (@diversity_rules) on

Kreativni direktor Rikardo Tiši objasnio je da su kreacije namenjene mladima, odnosno mladim buntovnicima.

Liz, koja je radila ovu reviju, kaže da ona nije nosila spornu duksericu, ali da sama kreacija nije „glamurozna, niti pomera granice mode“.

View this post on Instagram

@philippplein 🖤

A post shared by 🦎 (@liz.kennedy_) on

Kako neko može da pomisli da je ovaj potez u redu, posebno kada je dukserica namenjena mladima? Posebno kada broj samoubistava među mladima raste – rekla je manekenka.

Lisa kaže da je morala da se oglasi po ovom pitanju, jer se veoma potresla.

Podsetilo me je na to kroz šta smo prošli kada se desilo samoubistvo u mojoj porodici. Razgovarala sam sa ljudima koji su mi rekli da je u pitanju moda. Nikog nije briga za to šta se nekome privatno dešava.Žao mi je, ali je ovo jače od mene. Nije u pitanju to što sam ja uznemirena, morate da sagledate širu sliku i to u šta se moda pretvorila, odnosno na šta su sve spremni zarad publiciteta – napisala je Lisa.

Kreacija inspirisana morem

Marko Gobeti, direktor Barberija, kaže da to ne znači da i oni to rade.

Razmislićemo o ovome, izvući zaključke i uraditi sve što je do nas da se ovakve stvari ne ponove – rekao je.

Rikardo Tiši je uz izvinjenje objasnio i da je kreacija bila inspirisana morem i da nije razmišljao da će nekoga uvrediti.

Barberi je jedna od modnih kuća koja je kritikovana zbog kreacija koje se smatraju neprimerenim.

Guči je iz prodaje, zbog brojnih kritika, povukao vuneni džemper koji podseća na lice crnca, a Kejti Peri je iz svoje kolekcije izbacila papuče koje su opisane kao rasističke.