SANJA ILIĆ I BALKANIKA za DNEVNO.RS: “Dosta je ratova, vreme je da se Srbija predstavi u PRAVOM IZDANJU”

Sanja Ilić i Balkanika
Promo

Predstavljamo vam učesnike ovogodišnje "Beovizije" i potencijalne predstavnike Srbije na Evroviziji.

 

Sanja Ilić & Balkanika nastupiće na Beoviziji 20. februara u Sava Centru, kada će biti izabran predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije, koja se ove godine održava u Lisabonu.

Biće to još jedno takmičenje u nizu za grupu koja iza sebe ima dugogodišnji staž i uspehe koje je svrstavaju u jedan od najpoznatijih sastava na našim prostorima. Njen vođa – Aleksandar Sanja Ilić afirmisani je umetnik koji je već godinama stvara neke od najpoznatijih pesama kako u Srbiji, tako i u regionu, a ni učešće na Evroviziji mu nije strano –  1982. godine sa pesmom “Halo, halo” i sa grupom “Aske” učestvovao je na ovom takmičenju u Herogejtu u Engleskoj.

PESMA O KOJOJ SVI PRIČAJU DOBILA POSEBNU VERZIJU: Osnovci u glas pevali “Novu decu” (VIDEO)

Grupa Balkanika već godinama stvara potpuno originalan stil u muzici, kombinujući originalan, tradicionalan zvuk Balkana sa elementima moderne muzike, a pre svega popa i roka. Rezultat je nešto što bismo mogli nazvati – svetski, a naše.

O svom učešću na predstojećoj Beoviziji, planovima i očekivanjima od ovog takmičenja, za Dnevno.rs govorio je Sanja Ilić.

 

  • Nakon godina pauze, ponovo postoji Beovizija. Da li vam je ovaj sistem izbora bolji ili više preferirate interni izbor RTS-a?

Sve zavisi od odabira pesama i izvođača. Dešavalo se da oba načina budu i uspešna i neuspešna. Jedino kada se uradi izbor kao što to se radi za Beoviziju onda je sve u rukama publike, glasača i žirija. Rts je tada samo organizator i producent festivala i tada sve zavisi od autora ko će kakvu pesmu poslati na izbor i za kakvog izvođača.

  • Da li možete da otkrijete nešto o Vašem nastupu? Šta publika može da očekuje?

Naš nastup će biti primeren Balkaniki. Vodimo računa da se sluša pesma i pevanje, a ne da se odvlači pažnja na razne scenske efekte. Pevači kao Danica Krstić, Mladen Lukić i Nevena Stamenković su toliko vanserijski da njima nisu potrebna nikakva poštapala za nastup. Divni kostimi, mladost, lepota i kvalitet, biće ono što je uvek krasilo Balkaniku.

  • Da li ste čuli pesme ostalih izvođača? Koja vam se pesma, osim Vaše, sviđa?

Nisam čuo ostale pesme zaista i nikad i ne slušam. Uzdam se samo u svoj rad. Čujem da ima dobrih pesama, ali se nadam da će naši aduti, o kojima sam pričao, biti presudni.

  • Šta pobeđuje na Evroviziji – nastup/atraktivnost izvođača ili kvalitet pesme?

Po meni, trebalo bi da pobedi odlična pesma koja uz izvrsne pevače na najbolji način predstavlja Srbiju. Mislim da se vremena menjaju. Dosta je bilo ratova, loših komentara i loših filmova o Srbiji. Vreme je da se Srbija predstavi u pravom izdanju. To znači da pesma mora da bude moderna, da prati svetska muzička zbivanja, a da se provlači duh i etnos Srbije i Balkana. Nadam se da smo to mi u našoj pesmi “Nova Deca” uspeli.

 

Želimo da pošaljemo veliku optimističku poruku punu ljubavi i topline i da skrenemo pažnju da dolaze nove generacije, nova deca koja su lepša, pametnija i da sa nama stvaraju bolji svet.

  • Da li ste čuli neke pesme predstavnika drugih zemalja? Da li imate favorita?

Nisam. Kažu mi da Finska ima odličnu pesmu ali sačekajmo još malo pa ćemo moći mnogo više da komentarišemo. Mi smo sada baš jako zauzeti oko realizacije i uvežbavanja nastupa – probe kostima, koreografija, pevanje, intervjui, a tek dolaze od nedelje tri dana paklenog tempa na probama sa svim izvođačima u Sava Centru.

 loading...