SAVETI ISKUSNIH MAMA: Kako da izaberete NAJKORISNIJA KOLICA za vašu bebu

Ukoliko očekujete prinovu, sigurno da razmišljate o stvarima koje će biti neophodne vašoj bebi, naročito u njenim prvim mesecima života.

Kolica za bebu
pixabay.com

Dobro organizovane mame trude se da pre dolaska iz porodilišta sve prethodno pripreme kako bi već prvog dana dolaska kući mogle da uživaju sa svojom bebom.

Jedna od definitivno bitnijih stvari kada se radi o nabavci bebi opreme jeste kupovina kolica za bebe. Sa donošenjem odluke oko izbora najboljih kolica buduće mame nikako ne bi trebalo da žure. Bolje je na vreme krenuti u potragu (nekoliko meseci pre ulaska u deveti mesec) kako bi se donela prava odluka.

Kako da budete sigurni da ste izabrali najbolja kolica za bebe?

Za početak postavite sebi nekoliko pitanja poput: “Kakva su vam kolica zapravo potrebna?”, “Na koja mesta ćete najviše ići u šetnju sa bebom” i ostala slična pitanja. Tek kad odgovorite na par ključnih pitanja, imaćete predstavu kako vam kolica zapravo trebaju.

Za češće korišćenje, birajte jednostavna kolica

Tako na primer, ako volite da šetate, a kolica će vam biti nešto što ćete od opreme za bebe skoro svakodnevno koristiti, u tom slučaju neka vam prioritet budu funkcionalna kolica sa kojima se lako upravlja. Glomazna kao i kolica koja nemaju mogućnost lakog sklapanja ne dolaze u obzir. Kišobran kolica za bebe koja vrlo lako možete sklopiti i staviti ih u gepek, kao i ona koja imaju dva podesiva položaja (za spavanje i ležanje) mogu ispuniti vaša očekivanja.

Pri tom, ovakva kolica ne koštaju puno, pa nećete morati da izdvojite enormnu sumu novca kako biste uživali sa vašom bebom u šetnji po lepom vremenu. Vama će najpre biti lako da sa njima upravljate, dok će se istovremeno i vaša beba prijatno i opušteno osećati u njima.

Što lakša kolica to bolje!

Jedan od važnih kriterijuma prilikom donošenja odluke o nabavci dečijih kolica jeste njihova težina. Danas na tržištu možete pronaći kolica za bebe koja teže od 6 do 20 kg. Zamislite sad da vam se pokvari lift u zgradi i da morate da vučete kolica a da pri tom bebu nosite u naručju? Sigurno da se u ovom slučaju mnogo više isplate ona kolica koja su manje teška. To svakako ne znači da ih mame trebaju stalno nositi. Mnogo ih je bolje odložiti u prizemllju zgrade ukoliko već imate tu mogućnost. Ukoliko nemate tu opciju, u tom slučaju izaberite što lakša kolica.

Kolica sa spojenim ili rasklopljenim drškama?

Ako ćete većinu vremena u toku dana sami provoditi sa vašom bebom, to znači da ćete sa njom ići zajedno u nabavku, kako na pijacu, tako i u prodavnicu. Zato bi bilo dobro da izaberete kolica za bebe čije su drške razdvojene kao i ona koja imaju mesta za odlaganje. Pa tako, kese ćete moći da okačite na drške a pri tom ćete isto lako upravljati kolicima. Ovakva kolica odgovaraju upravo modelu kišobran kolica, dok se ona sa spojenim drškama nešto teže sklapaju.

Ovo su samo neki od kriterijuma koje mame mogu uzeti u obzir prilikom izbora kolica za bebu. Na kraju, važno je da kolica mami i bebi obezbede kompletno uživanje u svakoj šetnji!