SAVETI PROFESIONALACA: Ovako se čisti MASTAN POD u restoranu! Isti metod možete primeniti i vi

Kuhinja vašeg restorana prolazi kroz mnogo aktivnosti za jedan dan. Osoblje juri na sve strane, pića i začini se prolivaju, dok ostaci hrane – pa znate i sami, doprinose da slika vaše kuhinje nije baš primer za instagram. Na sve strane masnoća prska, kaplje, izliva se i zadržava na podu. Vaš pod postaje stanište za veliki broj bakterija, koje nikako ne smeju biti u dodiru sa hranom.

Četka Čišćenje Pod
Pixabay.com

Kako podovi u kuhinji u restoranima ne bi bili ozloglašeni po pitanju masnoće, neophodno je da se redovno čiste na pravilan i temeljan način. Ne samo da ćete na taj način omekšati sanitarce koji vas kontrolišu, već će i prostorija biti bezbednija i zdravija za vaše radnike.

Pa kako onda poskidati sve masnoće i očistiti pod besprekorno?

Svako čišćenje podova podrazumeva nekoliko faza – grubo čišćenje, nanošenje odmašćivača i potom uporno četkanje i skidanje mrlja. Uz sve ovo treba imati u vidu da je kuhinja prometno mesto, da se ne sme ostavljati mokar trag, te da sredstva za odmašćivanje moraju biti adekvatna jer je to prostorija u kojoj se sprema hrana. Sve ove faze čišćenja možete proći ručno ili uz pomoć mašine za pranje podova, sa kojom ćete moći brže da prođete kroz ceo ciklus. Pokazaćemo vam kako to izgleda u praksi.

Čišćenje podova

Ako čistite ručno, evo šta vaš zaposleni mora da odradi svakoga dana.

Prvo je potrebno da pripremi sredstvo za odmašćivanje kako bi se uklonili slojevi masti sa površine poda. Rastvor se pravi tako što se 7 litara vode pomeša sa 300 ml jakog izbeljivača i ostaviti da se osuši na vazduhu. Da biste dobili najbolje rezultate, morate biti temeljni i taj proces morate ponavljati svake večeri.

Zatim uzmite čvrstu četku i istrljajte pod smešom koju ste napravili. Kada dobro pod upije, uzmite krpu i ponovo pređite preko poda da biste se rešili ostataka od čišćenja i uhvatili poslednje tragove izbeljivača. Svake večeri, žestoko trljanje, otrovni izbeljivači, ispiranje.

Mašine za čišćenje podova su mnogo efikasnije čak i u ovoj prvoj fazi. Prvo, vreme za koje ćete obrisati celokupnu kuhinju je drastično manje nego što je to potrebno jednoj osobi koja treba da prebriše podove. Nema čekanja da pod upije izbeljivač, već mašina odmah čisti podove koristeći zdrava sredstva za odmašćivanje. Trebalo bi biti veoma pažljiv prilikom izbora izbeljivača jer su mnogi otrovni, a to ne želite da bude u prostoriji gde se priprema hrana. Ovakve mašine za čišćenje su napravljene sa jakim četkama, tako da ne zahtevaju nikakvu snagu radnika. Lake su za upravljanje i položaj radnika dok čisti je uspravan, a samim tim i zdraviji.

Skidanje masnih naslaga

Hajde da dalje istražimo drugi korak procesa. Ovo je vitalni korak za vidljivo čistiji pod.

Kada prođete mešavinom odmašćivača i sredstva za čišćenje podova po podu, već ćete moći da primetite mnogo manje masti. Ako ne možete, preporučujemo da ponovite postupak drugi put. Morate ukloniti svu masnoću sa poda, inače se neće dobro obrisati i pod nikada neće biti blistavo čist. Vodite računa da koristite čiste krpe i četke kako se mast ne bi razmazivala dalje po podu.

Zatim, držite područje vlažnim 15 minuta. Polako koristite krpu da pređete preko cele površine koju tretirate. Isperite smešu čistom krpom i ostavite da se osuši na vazduhu.