SAVETI STRUČNJAKA: Detalji na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom uređivanja doma

Organizacija unturašnjeg prostora je nešto što mnogi rado prepuštaju profesionalnim dizajnerima, s obzirom da jeste posao koji zahteva puno iskustva i truda.

Pixabay.com

Ukoliko ipak imate dovoljno vremena i spremni ste da se potpuno predate uređivanju enterijera vašeg novog doma, pripremite živce, istražujte i učite o novim trendovima.

Pored standardnih procedura prilikom uređivanja, obratite pažnju na detalje značajne za oplemenjivanje stana. Ponekad ti detalji iako jesu mali, mogu doneti značajnu promenu.

U nastavku teksta možete saznati nešto više o malim trikovima za topliji, prijatniji i nežniji dom.

Osvetljenje ima multifunkcionalni značaj

Prilikom izbora stana, pored rasporeda prostorija, kvadrature i ostalih bitnih segmenata, obratite pažnju na stepen prirodne svetlosti koja dopire do unutrašnjosti.

Osvetljenje je jednako bitno u dnevnim i večernjim satima, stoga se postarajte da odaberete kvalitetnu rasvetu adekvatno raspoređenu po svim soboma. U poslednjih nekoliko godina se prednost daje LED rasveti, jer najbolje oponaša prirodnu svetlost, dok u isto vreme štedi električnu energiju.

Boravak u loše osvetljenim prostorijama negativno utiče na naše raspoloženje, povećava nivo stresa, škodi očnim mišićima, stvara glavobolju, dekocentraciju i nespretnost. Ukoliko su lusteri i drugo osvetljenje u vašem stanu pravilno raspoređeni, manje su šanse za upadanjem u depresiju, a prostor će izgledati znatno lepše.

Obogatite stan biljnim i cvetnim aranžmanima

Život u gradu nas je poprilično udaljio od boravka u prirodi, a sve je manje zeleni površina gde bi mogli uživati. Ne dozvolite da vas to odalji od prirode, te svoj životni prostor obogatite biljkama za kućne uslove i brinite se o njima.

Cvetni aranžmani i biljke u saksiji su odličan način da dekorišete vaš životni prostor, dok će ujedno poboljšati stepen kvaliteta vazduha koji udišete. Učiniće da vaš dom izgleda znatno toplije, a možete ih smestiti u bilo koji slobodni prostor.

Male saksije su odličan detalj za terasu i police, dok će one biljke koje rastu više učiniti da vaš stan izgleda jedinstveno. Napravite malu prirodnu oazu u sopstvenom domu, a prostor će biti osvežen.

Kombinujte boje i prilagodite ih različitim prostorijama

Boje igraju poprilično značajnu ulogu za dizajniranje enterijera, a imaju i psihološki efekat na prisutne. Jarke boje kao što su crvena i narandžasta podstiču na veću energičnost i dinamiku. Podižu stepen raspoloženja i bude jake emocije.

Ukoliko želite da ceo zid bude u nekoj od njih, najbolje bi bilo da se odlučite za najnežnije nijanse. Izbegavajte ih u prostorijama gde planirate odmor. Spavaću sobu obogatite elementima sive i plave boje, jer one utiču na smirenost. Iako su dobre za odmaranje mozga, plava, a naročito siva u velikoj meri može izazvati osećaj depresije.

Naročito možete kombinovati omiljene boje ako tapete budu vaš prvi izbor za ukrašavanje zidova. Za kuhinju odaberite šarene boje tapeta, jer će vas one podstaći na razigranost i kreativnost, koji su ovde u velikoj meri potrebni.

Šta je feng shui i koji su njegovi osnovni principi?

Feng shui je dalekoistočni model, koji daje savete o tome kako urediti dom, tako da protok energije bude kvalitetan. Primenom ovih saveta poboljšaće se atmosfera i raspoloženje.

Protok vazduha je prvi i osnovni segment feng shui principa, pa se potrudite da obezbedite dovoljan dotok vazduha i njegov protok kroz sve prostorije. U tome će vam pomoći biljke, čija se bitna uloga još jednom potvrđuje.

Principi feng shui-a potvrđuju i ulogu osvetlejnosti, naročito kada se radi o kuhinji. Ovo je prostorija gde se priprema hrana, te je neophodna konstantna i dovoljna količina svetlosti u svakom trenutku. Količina svetlosti se povećava dodavanjem velikog ogledala, koje u isto vreme vizualno povećava veličinu kuhinje.

Prostor za relaksaciju i odmor u svakoj kući jeste spavaća soba. Potrebno je da je  učinite pogodnim mestom za spavanje i uživanje sa partnerom. Izbacite sve religiozne predmete i električne uređaje, a prostor popunite mirisnim svećama, plišanim tepisima, astucima, ćebadima. Kvalitetno se možete odmoriti jedino u adekvatno prilagođenom prostoru.

Feng shui nudi veoma praktične i korisne savete, a na vama je da još dublje istražite temu i probate da ih primenite. Ništa vas neće koštati da implementirate sitne detalje koji mogu doneti mnogo benefita. Ova dalekoistočna tehnika je sve popularnija, te potvrđuje mnoge psihološke i naučne principe, a neke od njih smo i mi pominjali. Nadamo se da vam je tekst dao korisne i zanimljive informacije. Želimo vam sreću sa preuređivanjem stana!