Saveti stručnjaka za uređenje stana: RENOVIRAJTE KUPATILO i neka vam svaki dan počne kao u raju

Svaka prostorija u kući je važna i prilikom uređenja prostora najbitnije je voditi računa o njegovoj funkcionalnosti i komfornosti. Nažalost, ne može se svako pohvaliti velikom kvadraturom životnog prostora, ali se i male stambene jedinice mogu urediti tako da budu praktične, lepe i moderne.

kupatilo
pixabay.com

To se posebno odnosi na kupatila, u kojima provodite najviše vremena pripremajući se za početak radnog dana, kao i pripreme i odlazak u miran san. Za te blagoslovene trenutke kada se posvećujete samo sebi, dodatni ugođaj stvara činjenica da možete uživati u kupatilu iz svojih snova.

Početak renoviranja kupatila – procena radova

Ne postoji jednostavno i jeftino renoviranje. Kolika kod da je kvadratura vašeg kupatila, znajte da manje kupatilo ponekad može ispasti skuplje od velikih, u zavisnosti od obima posla koji treba obaviti i izbora kupatilskog asortimana. Prvo na šta bi trebalo da obratite pažnju je procena radova. Ukoliko niste vični majstorisanju, možete pozvati vodoinstalatera koji će vam dati jasnu sliku u kakvom su stanju vodovodne cevi i napraviti specifikaciju radova.

Kada se već bavite uređenjem, ovo je idealan trenutak da razmislite i o postavljanju podnog grejanja u vaše kupatilo. Na taj način ćete vi i vaši ukućani imati potpuno uživanje čak i tokom najhladnijih dana.

Veoma je bitno da u početku napravite idealan raspored sanitarija i precizno objasnite majstorima, kako u startu ne bi dolazilo do neželjenih grešaka.

Ukoliko nemate strpljenja da se bavite procenjivanjem radova i materijala, uvek možete pozvati kompanije koje se bave kompletnim renoviranjima po sistemu „ključ u ruke“, a koje će za vas izvršiti potrebne procene, pronaći majstore i odgovarajući materijal i preporučiti vam sanitarije za vaše kupatilo.  Na vama je samo da im kažete svoje želje i zahteve.

Rušenje starih pločica i odnošenje šuta – najprljaviji deo renoviranja

Da bi se pristupilo renoviranju, nužno je da se u kupatilu uklone stare pločice i sanitarije. Ovo je izuzetno bučan i prljav posao, pa dobro zaštitite ostatak vaše stambene jedinice, ali se „naoružajte“ i strpljenjem jer će prašine biti gde god da se okrenete.

Keramičke pločice za kupatila – vaš lični pečat

Kada stignete do izbora keramičkih pločica, znajte da je najgori deo renoviranja iza vas. Keramičke pločice za kupatilo imaju dugu tradiciju u upotrebi kupatila, a danas na tržištu možete birati pločice različitih oblika, boja, dimenzija i proizvođača. Ipak, postoje neka pravila kojih bi se trebalo pridržavati, da bi vaše kupatilo bilo i lepo i funkcionalno. Prilikom uređenja velikih kupatila, imate prostora da se „igrate“ dezenima i pločicama različitih oblika i veličina, ali ni u tome nemojte preterivati jer možete postići suprotan efekat od onoga koji želite. Dovoljno je da jedan zid bude u mozaiku, dok će ostatak kupatilskog prostora biti u nešto svedenijoj varijanti ili boji koja odgovara dezeniranim pločicama.

Za mala kupatila najidealnije su svetlije nijanse pločica, koje će vizuelno proširiti prostor. Birajte zidne pločice manjih dimenzija, a za podne obavezno odaberite one koje su matirane kako ne biste doživeli neprijatnosti prilikom kupanja.

Pravilnim izborom sanitarija zaokružite vašu priču o kupatilu iz snova

Osim svoje funkcionalnosti, prilikom izbora sanitarija, pažnja je usmerena i na njihov izgled. Savremena ponuda je bogata velikim izborom modernih kada i tuš kabina u kojima će vaše uživanje biti potpuno. Pravilan izbor i odgovarajući položaj za vaše ogledlo, lavabo ili komodu učinićete da vaše kupatilo ne bude samo mesto gde se pripremate za nove radne zadatke, već i prostor gde ćete ponovo pronaći sebe.

Zato sanitarije birajte pažljivo i uložite u kvalitet, a kao rezultat dobićete praktično i moderno kupatilo u kome ćete dugo uživati.