SAVETI ZA KUPOVINU KOFERA: Na putovanje ne možete bez njih, ali evo kako izabrati IDEALAN

U zavisnosti od vrste puta, kao i od broja dana koliko se na putu zadržavamo, mi biramo određeni putni prtljag. Možemo da spakujemo stvari u putne torbe, velike putne rančeve ili u kofere.

Kofer
Pixabay.com

Pokazalo se da su koferi u najvećem broju slučajeva prvi izbor putnika za prtljag sa kojim će ići na put. Putnici se opredeljuju ili za manje kofere za neko kraće putovanje ili za one veće ako je u pitanju duži put.

Ali, koje su to prednosti kofera u odnosu na neki drugi vid putnih torbi i zašto isti predstavljaju najčešći izbor za putovanja?

Koferi su najpraktičniji za pakovanje stvari

Kofer Putovanje
Pixabay.com

Kod kofera se jednostavnije i brže pakuju stvari. Oni imaju glavni deo za pakovanje koji je vrlo komotan i u koji staje puno putnih stvari. Tu su i manje i veće pregrade koje služe da se po njima raspoređuju različite vrste stvari i tako napravi klasifikacija onoga što nosimo na put.

Kada kofer otvorimo imamo vrlo jasan pregled šta je u njemu. Ova preglednost je vrlo korisna prilikom traženja određenih stvari i pojednostavljuje snalaženje u koferu tokom putovanja. Još jedna bitna stavka kojom se ističe prednost kofera je da se u njima stvari mane gužvaju. Ovo je veoma važno kada idemo na neki poslovni put gde nam je odmah potrebna uredna garderoba.

Bezbednost kofera

Veoma nam je važno da obezbedimo kofer prilikom putovanja, da li od slučajnog otvaranja, da li od namerne krađe. Neki koferi imaju katanac koji je vezan za zip i pomoću kojeg se otvara i zatvara kofer. Drugi pak imaju bezbednosni sistem koji poseduje šifru kojom se pristupa koferu.

Pomagala za lakše rukovanje koferima

Velika prednost kod kofera je što oni imaju pomagala kojima se lako rukuje. To su točkići i teleskopske drške. Kofer ne moramo da nosimo i teglimo već možemo da se osećamo opuštenim dok ga držimo za ručku i rolamo na točkićima.

Postoje koferi sa dva i sa četiri točka. Koferi sa dva točka se pomeraju unapred i unazad , a oni sa četiri mogu da se okreću po 360 stepeni i da ih vozimo paralelno sa nama. Oni sa dva točka su možda manje stabilni od onih sa četiri, ali su zgodniji za neravne terene.

Teleskopske drške se izvlače iz tela kofera i to do određene visine koja odgovara vlasniku kofera prema njegovoj visini i dužini ruku. Drške su vrlo funkcionalan mehanizam na koferu koji u znatnoj meri olakšava upravljanje koferom i da pri tom, dok vučemo kofer, on ne udara u noge pri hodu.

Materijali od kojeg su napravljeni koferi

Kofer
pixabay.com

Koferi se prave od mekih ili tvrdih materijala. U kofere sa mekim okvirom stane više stvari zbog njihove fleksibilnosti. Oni sa tvrdim okvirom su krući u odnosu na ove sa mekim i zato tu staje možda manje stvari, ali su oni otporniji na udrce i ne mogu se iscepati na oštre predmete.

Najpraktičniji su oni sa vodootpornim materijalom koji štiti stvari od kiše, vlage, vode ili lošeg rukovanja osoblja prilikom transporta.

Aluminijumski koferi su vrlo kvalitetni i izdržljivi. Oni su i teži za nošenje, i dodaju kilažu prilikom ograničenja težine u raznim avio kompanijama.