SAVETI ZA MLADE MAME: Izazovi koji vas čekaju tokom PRVIH DANA SA BEBOM

Prvi dani nakon izlaska iz porodilišta i dolaska kući sa bebom za novopečene mame nisu nimalo laki.

Beba
Foter/makelessnoise / photo on flickr

Puno je pitanja koja čekaju odgovor i pomešanih osećanja: od zabrinutosti za zdravlja bebe, preko razmišljanja o postupcima koje treba sprovoditi, pa sve do umora i nervoze uzrokovanih nespavanjem.

Zato je važno pripremiti se za sve novonastale situacije, čak i pre porođaja. Zato smo za sve novopečene mame pripremili tekst koji će vas pripremiti za prve dane sa novorođenčetom.

Kako prepoznati i umanjiti grčeve kod bebe?

Grčevi kod novorođenčeta su jedan od najvećih izazova po rođenju bebe i među najčešćim uzrocima plakanja. Kada bebu muče grčevi, ona pokazuje znake uznemirenosti i neutešno plače, dok roditelji gotovo panično pokušavaju da utvrde razlog plakanja.

Kako biste prepoznali grčeve, važno je da se umirite i pažljivo posmatrate svoju bebu. Verovatno je da će praviti grimase i noge privlačiti stomaku. Stomak je nadut, a lice crveno. Naravno, kako biste bili sigurni da su uzrok plača baš grčevi, eliminišete druge uzročnike poput gladi, pune pelene ili pospanosti.

Dobra vest je da grčevi kod beba nisu opasni i ne mogu ostaviti posledice po razvoj deteta. Ipak, kako biste rešili bebu neprijatnog osećaja i olakšali joj varenje, odnosno ublažiti grčeve, postoji nekoiko stvari koje možete uraditi.

U dogovoru sa pedijatrom, novorođenčetu možete dati čajeve ili sirupe za ublažavanje grčeva. Kada oni nastupe, budite uz bebu, ušuškajte je, njišite i nežno izmasirajte njen stomačić. Masaža se izvodi dok beba leži na leđima, laganim kružnim pokretima koji će intevizirati ispuštanje gasova i dovesti do smanjenja grčeva.

Najbolja preventiva grčeva je ishrana majke koja doji. Izbegavajte teška i masna jela, a posebno mahunarke koje neretko izazivaju nadimanje i gasove čak i kod odraslih ljudi, a posebno kod beba koje imaju osetljiviji digestivni trakt.

Kako izgleda hranjenje bebe?

Pitanja koje roditelji, a posebno majke svakodnevno sebi postavljaju su brojna. Na samom vrhu ove liste nedoumica nalazi se i hranjenje bebe. Koliko mleka je dovoljno, koliko često treba hraniti bebu i da li je ona gladna, samo su neka od nedoumica na koje roditelji nailaze.

Opšta preporuka je da se bebe po rođenju hrane na svaka dva do četiri sata, ukupno 8 do 12 puta dnevno. Naravno, važno je da pratite potrebe svoje bebe, te kreirate rutinu koja joj odgovara. Ukoliko niste sigurni da li beba pije dovoljno mleka, ili pak smatrate da sisa previše, konsultujte se sa pedijatrom.

Dojenje ne predstavlja samo puko hranjenje već i sticanje bliskosti sa bebom. Na ovaj način formira se neraskidiva veza između majke i deteta, a beba se u tim momentima oseća sigurno i bezbrižno. Zato se pobrinite da i vi, baš kao i bebe uživate u ovom činu.

Kupanje bebe – učinite ovo iskustvo prijatnim

Kupanje bebe jedna je od situacija koja kod rodiitelja budi zabrinutost, a već na sam pomen ovog čina javlja se posebna vrsta nelagodnosti.

Bebino telo u prvim danima jeste krhko i tokom ovog čina zaista treba biti pažljiv, ali postoje načini da sebi olakšate ovaj zadatak. Pre svega u kupanju novorođenčeta trebalo bi da učestvuju i mama i tata, posebno u prvim danima po izlasku iz porodilišta.

Od velike je važnosti da budete opušteni kako biste i kod bebe razvili taj osećaj i kako bi ovaj ritual postao i ostao prijatan za nju.

Samo kupanje izgleda tako što se beba drži preko jedne ruke, dok se drugom poliva odozgo na dole, sa leđne strane (ove poslove podelite sa partnerom). Idealna temperatura vode je između 35 i 37 stepeni, a prostoriju bi trebalo zagrejati od 26 do 28 stepeni.

Dok rana na pupku ne zaraste, nemojte je potapati u kadicu, a posle kupanja je potrebno dezinfikovati to mesto povidon jodom, za šta ćete dobiti instrukcije već u porodilištu.

Novorođenče je dovoljno kupati jednom dnevno, a nakon toga, osetljive delove namažite zaštitnom bebi kremom – pregibe i predeo ispod pelena. Ne brinite, ubrzo, nakon što beba još malo ojača, kupanje će postati rutina u kojoj ćete uživati.

Zašto beba plače?

Sigurni smo da je ovo jedno od najčešćih pitanja koje roditelji postavljaju sebi, svojim partnerima, pa i stručnjacima: Zašto beba plače?

Bebe plakanjem roditeljima saopštavaju svoje potrebe, pa je razloga za plač mnogo. Neki od najčešćih uzroka su definitivno glad, odnosno želja za sisanjem, već pomenuti grčevi, mokra pelena, umor, prejedanje, hladnoća, vrućina, itd.

Nekada je jako teško umiriti novorođenče i spoznati uzrok plača, pa kod roditelja nastupaju panika i strah, što je svakako razumljivo. Ipak, kada beba dugo plače, veoma je važno da ostanete mirni i adekvatno odreagujte.

Ako je novorođenče sito, nema grčeve i pelena je čista, probajte da ga umirite svojim glasom i dodirom. Ipak, ukoliko suze ne prestaju i ono je neutešno, konsultacije sa pedijatrom će vam svakako pomoći, posebno radi eliminisanja mogućnosti da su u pitanju ozbiljna stanja i povreda deteta.

Prvi dani sa bebom nisu jednostavni i mnogo je prepreka na koje ćete naići u ovom periodu. Zato je važno da tokom njihovog savladavanja pre svega sačuvate svoje zdravlje i uz podršku porodice pregurate jedan od najtežih perioda u odrastanju deteta. Ne brinite, dok trepnete, vaš mališan će pakovati knjige za školu, a vama će ovi dani bliskosti nedostajati.

Zato pokušajte da sa svojim novorođenčetom uživate što više možete. Srećno!