SAVETI ZA NEGU CVEĆA: Primenite OVAJ TRIK i vaša bašta će na proleće izgledati MAGIČNO

Cveće se nalaze svuda u okruženju – neko voli da neguje dekorativne vrste u svom domu ili na terasi, dok često krase prostrana dvorišta i raskošne balkone. Istovremeno, raznovrsni cvetni aranžmani pravi su dekor trgova, bašta kafića i restorana, javnih parkove i drugih površina koje su svima dostupne. Ono što je zajedničko za sve vrste ovih ukrasnih biljaka, jeste da im je potrebna pravilna nega uz hranljivu zemlju i čuveni dekorativni malč.

bašta
freeimages.com

Da bi svaki cvet imao svoju dugovečnu „priču“ bez promena izgleda, gubljenja lepote i trajnosti, malč se preporučuje kao efikasna zaštita tokom čitave godine. Posebno za biljke koje se nalaze na otvorenom, uvek su dobro došli provereni supstrati koji će ostvariti najbolje rezultate. Važan činilac razvoja biljaka jeste i zemlja za cveće.

Šta sve može čudesni supstrat za malčiranje?

Dekorativni malč podrazumeva usitnjenu koru drveta, koja može biti potpuno organska bez dodatnih elemenata, ili uz inovativne nijanse i druge sastojke na bazi veštačkih tvorevina. Crna borovina je odlična za malčiranje, s obzirom na to da je dugovečna, čvrsta i izdržljiva. Malč se koristi za posipanje oko korena i stabla cveća i namenjen je za biljke koje cvetaju, ali i ili za one koje imaju samo zelene listove. Osnovna uloga jeste da zaštiti biljku od naglih promena i ekstremnih temperatura, odstrani štetne materije i spreči njihovu kasniju pojavu.

Baštenski malč iako ima ukrasni karakter, ima sposobnost da zadrži više od 70% vlažnosti koja je cveću potrebna za pravilan rast i razvoj. Uz to, jača koren i onemogućava razvoj štetočina, što je ključno za svežinu i dugovečnost cveća, bilo da je u pitanju jednogodišnje ili višegodišnje negovanje. Pored svega što je navedeno, malč se može pronaći u širokom spektru boja, veličina i struktura kore drveta, što ga čini estetski savršenim načinom uređenja bilo kojeg okruženja cvetnih aranžmana.

Zašto je zemlja za cveće važan faktor opstanka?

Jedan od osnovnih činilaca pravilnog razvoja, dugotrajne postojanosti i lepog izgleda biljaka jeste zemlja za cveće. Ona je mesto iz kojeg se crpe hranljive materije i jednostavno način hranjenja biljke, zbog čega je od ključne važnosti da potrebne sastojke može da pruži onda kada je to potrebno – svakog dana i u kontinuitetu. Kvalitetna zemlja za cveće bogata je magnezijumom, kalcijumom i kalijumom, zatim cinkom i gvožđem, hlorom, fosforom i mnogim drugim korisnim i više nego potrebnim materijama.

Redovnim zalivanjem cveće apsorbuje hranljive sastojke, koji imaju blagotvorno dejstvo na rast i razvoj. Dodatno, to je način da se uvidi i uloga koju ima malč, a odnosi se na značajnu pomoć u zadržavanju vode i vlage u zemlji. Neizostavan faktor opstanka cveća je upravo zemlja i zbog svojih fizičkih karakteristika. Naime, važno je da ima fino i ujednačno usitnjenu strukturu, koja će obezbediti zadržavanje vlage, toplote i kretanje vazduha, što će kao vrhunski „saveznik“ pružiti i dekorativni malč. Samo takva tekstura zemlje imaće potpuno dejstvo koje je potrebno za održavanje dugovečnosti cveća.

Cveće zahteva nežnost, pažnju i posvećenost, bez ušteda i odlaganja. Pravilna nega podrazumeva da se uvek kupuje proverna zemlja za cveće, koja će mu pružiti hranljivost i svežinu. Uz to, poznati supstrat malč ima ulogu da zaštiti biljku od eksternih uticaja, kao i da učini da se kvalitet zemlje održava dugotrajno, bez promene i gubljenja karakteristika koje su od vitalnog značaja za opstanak cveća.