SAVETI ZA SAVRŠENO KUVANA JAJA: Spremite ih na ovaj način, a njihov ukus i izgled oboriće sve sa nogu!

Danas je dan kada sve domaćice farbaju jaja. Primenite ove savete i nijedno vam neće propasti.

 

Kupite jaja stara oko nedelju dana, lakše se kuvaju i ljušte. Ako pronađete samo sveža jaja, ne zaboravite da dodate pola kafene kašičice sode bikarbone u vodu za kuvanje.

Pre kuvanja jaja čuvajte van frižidera. Jaja koja su na sobnoj temperaturi sat “čekala” kuvanje, neće popucati tokom barenja. Ne ostavljajte jaja van frižidera više od dva sata da se ne bi pokvarila.

Ne pravite gužvu u šerpi. Jaja stavite u hladnu vodu i ne previše komada, da se ne bi sudarala tokom kuvanja. Neka voda polako provri. Ako želite da ubrzate proces, kuvajte u više posuda istovremeno.

Nakon što voda prokuva, postepeno smanjujte temperaturu, zatim skroz isključite plotnu i poklopite šerpu. Ostavite jaja oko deset minuta da se kuvaju u toploj vodi. Tako ćete izbeći mogućnost da ih prekuvate.

Pažljivo premestite jaja. Koristite rupičastu kašiku da biste preneli jaja u posudu odgovarajuće veličine, napunjenu hladnom vodom.

Ako ne farbate sva skuvana jaja, pre ljuštenja ih “lupnite” o sto, ili tanjir i stavite u posudu napunjenu vodom par minuta pre čišćenja. Voda će osloboditi ljusku i lakše ćete očistiti jaje.

Tvrdo kuvana jaja, ukrašena ili ne, mogu se čuvati u frižideru najviše nedelju dana.