SAVETI ZA UREĐENJE BAŠTE: Pravo je vreme da brzo i lako napravite svoj MALI, ZELENI RAJ

Pripreme za novu cvetnu sezonu uveliko su u toku, pa ukoliko imate baštu koristite svaki lep dan da biste je doveli u red, kako bi i ove godine bila mirisna i šarolika. Za početak, uklonite zimsku zaštitu sa biljaka (budite na oprezu i pratite noćne temperature).

bašta
freeimages.com

Zatim, ako to niste uradili u prethodnom mesecu, krajnje je vreme da cvetne gredice i ostale površine očistite od opalog lišća i grančica. Uklonite precvetale cvetove lala, narcisa i ostalog lukovičastog cveća. Listove ne uklanjajte. Sačekajte da se nadzemni deo prirodno osuši, da bi lukovice sakupile dovoljno energije i cvetale sledeće prolećne sezone.

Travnjak

Ukoliko do sada niste popunili prazna mesta nastala tokom zime, sada je vreme da ih podsejete, ili popunite busenjem. Zasejano mesto dobro utabajte i zalijte. Oformljen travnjak “nahranite” mineralnim đubrivom za travu (ako je moguće nabavite spororazlažuće đubrivo).

Ako je zemlja umereno vlažna, iskoristite trenutak da obavite prozračivanje (vertikulaciju). Na ovaj način poboljšaćete propusnost tla za vodu i hranljive materije. Prozračivanje travnjaka možete da obavite pomoću specijalnih grabulja ili mašinom za vertikulaciju.

Najpovoljnije vreme za setvu trave su prolećni meseci. Sejanje semena trave se obavlja ručno ili mašinski, u već pripremljeno zemljište. Nakon setve, seme ugrabuljajte u zemlju i povaljajte valjkom. Povaljani teren zalijte. Za setvu koristite odgovarajuće kvalitetno seme.

Orezivanje ukrasnog drveća i žbunja

Proleće
VinothChandar / Foter / CC BY

Orezivanje se obavlja zbog regulisanja rasta biljaka, poboljšanja kvaliteta cvetova i plodova i uklanjanja oštećenog (zaraženog) ili suvog granja. Pravilo je da orezujete samo kada je to neophodno.Ali, treba razlikovati orezivanje sadnica prilikom sadnje od onog radi daljeg negovanja biljke. U prvom slučaju se održava ravnoteža između žila i krune – što su slabije žile treba jače orezivati krunu. Kasnije orezivanje se obavlja da bi kruna sačuvala oblik. U tom slučaju dovoljno je odseći sitne i ozleđene grančice sadnica. Krunu jačih sadnica skratite za trećinu.

Žbunovi na kojima se obrazuju cvetni pupoljci na prošlogodišnjim granama, a cvetaju u proleće ili početkom leta (jorgovan, berberis, magnolija, ukrasna trešnja, forzicija, japanska dunja, kineski jasmin…), orezuju se odmah posle precvetavanja. Žbunovi koji cvetaju u toku leta i jeseni, kod kojih se cvetni pupoljci obrazuju na mladim granama u proleće (hortenzije, ruže, budleja…). orezuju se tokom kasne jeseni ili ranog proleća. Pri orezivanju morate da pazite da preseci budu glatki. Rez ne sme da bude predugačak niti daleko od pupoljka, ali ni suviše blizu njega.

Savet: Kada ukrasno šiblje slabije cveta, a unutar žbuna ima više ogolelih grana, vreme je da ga podmladimo jakim orezivanjem i odstranjivanjem nekoliko starih grana, tako da ceo žbun dobije dovoljno svetla. Podmlađivanje se obavlja za vreme leta ili zime, u zavisnosti od toga da li biljke cvetaju u toku proleća ili leta.

Živa ograda
U zavisnosti od vremena orezivanje se obavlja sredinom ili krajem meseca. Ukoliko je živa ograda ogoljena i ređa, drastično je orežite da biste joj vratili stari izgled. Vrh skratite za 30 centimetara od željene visine, kao i jednu bočnu stranu. Kada se jedna orezana strana obnovi orežite drugu. Posle orezivanja živu ogradu prihranite, zalijte i malčirajte.

Prihranjivanje
Ne zaboravite da prihranite jagodičasto voće, četinare, drveće, žbunove i penjačice. Bilo da se opredelite za kompost, ili nešto drugo, obavezno ga ukopajte oko biljke na propisanu dubinu i zalijte.