SAVETI ZA UREĐENJE DEČIJE SOBE: Detalji koji NE KOŠTAJU MNOGO, a tope srca svih mališana

Dečija soba
lakbdesign/fergusandme via Foter.com / CC BY

Jedna od najlepših obaveza svakog roditelja je opremanje dečije sobe. Bilo da se radi o potpunom opremanju novim nameštajem ili o izmenama u već uređenoj sobi, ovom poslu se prilazi sa posebnom pažnjom. Kako odrastaju, menjaju se i njihova interesovanja i želje, pa je, s vremena na vreme, potrebno izvršiti i neke promene u njihovom malom carstvu.

 

Nismo često u mogućnosti da zamenimo ceo nameštaj, ali manje promene mogu zadovoljiti i vas i decu.

Najbolje je ako u sam proces stvaranja idealnog prostora za male genijalce uključite i njih same. Zato pustite mašti na volju i ne sputavajte kreativnost kako bi kutak vaših mališana bio baš po njihovoj, a i po vašoj meri.

Zidovi kao iz mašte
 

Promenom boje zidova može se postići najveći efekat u sobi. Celu sobu prekrečite u istu boju ili samo jedan zid u drgačiju nijansu i promena je velika, nekada i sama dovoljna da osveži prostor. Ako želite da dodatno ukrasite zidove, kupite nalepnice sa omiljenim animiranim junacima ili nekim drugim dezenima, a ukoliko ste daroviti za crtanje, možete i sami nacrtati nešto originalno.

U ponudi se mogu naći razne vrste boja koje su pogodne za šaranje po zidu. Smislite zajedno sa vašom decom šta bi još moglo da se uradi po ovom pitanju. Možda da napravite galeriju od njihovih radova ili uramite neke od vama dragih slika i tako uvek imate podsetnik na nezaboravne trenutke. Deca brzo odrastaju, a fotografije će vas stalno vraćati u neke od faza njihovog odrastanja.

Nameštaj
 

Ukoliko niste u mogućnosti da priuštite novi nameštaj, dovoljno bi bilo da već postojeći razmestite drugačije i dobićete potpuno novi koncept. Farbanje nekih delova može doprineti još većoj promeni. Ako imate na raspolaganju komad nameštaja iz neke druge prostorije koji bi mogao da se  uklopi u dečiju sobu, možete ga upotrebiti.

Zavese i tepih
 

Ulaganje u zavese nije veliko, a može doneti veliki efekat. Zamenite staru zavesu novom, sa motivima koji se dopadaju vašoj deci ili jednostavno zamenite joj mesto sa zavesom iz neke druge sobe. Tepisi u dečijoj sobi se dosta habaju, jer se deca na njemu igraju, a često znaju i da prospu boje ili hranu. Zato birajte manje tepihe ili čak staze kako bi mogli češće da ih perete i istresate, ali i zamenite novim. Promenom tepiha moguće je postići potpuno novu atmosferu u prostoriji.

Nova posteljina
 

Proizvođači posteljina prate trendove kada su želje dece u pitanju. Najčešći motivi koje mališani vole su oni iz crtanih filmova. Osim posteljine i običan prekrivač sa najdražim likom ili u navijačkim bojama omiljenog sportskog kluba u kombinaciji sa jastučetom oduševiće vašu decu.

Prostor za odlaganje igračaka i stvari
 

Kako biste napravili dodatni prostor za igračke ili neke druge sitnice, nije potrebno da kupujete i dodatni nameštaj. Ako postoji slobodan prostor ispod kreveta, eto odličnog mesta za smeštaj kartonskih ili plastičnih kutija koje će biti u boji koja preovladava u sobi. Izgledaće lepo i dekorativno, a biće i korisno.

Ostali detalji
 

Ono što još može doprineti promeni izgleda sobe su svakako sitnice. To mogu biti igračke na koje ste zaboravili ili predmeti koje je vaše dete samo napravilo, suveniri sa putovanja i slično. Stavite ih sve u jedan kutak i time završite preuređenje prostora za svoje mališane. Oni će biti oduševljeni novim ambijentom, a i vi, jer ste im ispunili žeju

sa sasvim malo ulaganja.